Bujorii de gradina sunt plante ornamentale, dar si o importanta sursa de sanatate. De la bujorul de gradina, in scopuri terapeutice, se utilizeaza radacinile, florile si semintele. Dar acestea sunt toxice, de aceea se recomanda utilizarea preparatelor din aceasta planta numai in dozele recomandate si cu maxima precautie.
Pentru efectele sale asupra organismului uman, medicina populara romaeasca folosea radacinile bujorului in disfunctii nervoase (epilepsie, isterie, convulsii, tuse de natura nervoasa), iar semintele, ca purgative. Actiunea sedativa si cea antispastica a radacinilor de bujor a fost confirmata stiintific, fiind recomandata in tratarea unor boli articulare (reumatism, guta, coxartroza), in hiperexcitabilitate nervoasa, in caz de spasticitate prea mare a musculaturii intestinelor, in tuse nervoasa si astmatica, precum si in cazul hemoroizilor.
Semintele, nu mai sint folosite in tratamente. Petalele de bujor, mai putin toxice, se folosesc pentru colorarea si chiar aromatizarea ceaiurilor pectorale, recomandate in: tuse nervoasa, tuse astmatica, dureri de piept. De asemenea, infuzia de petale de bujor, se administreaza ca adjuvant in afectiunile care vizeaza articulatiile.
Un nou remediu naturist cu extracte din floare de bujor ar putea usura considerabil viata bolnavilor de cancer. Preparatul este un tratament adjuvant care diminueaza efectele secundare ale chimioterapiei. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de petale la o cana de apa. Nu se recomanda administrarea preparatelor pe baza de bujor in sarcina si in caz de atonie intestinala.
De asemenea, bujorul nu se administreaza sub nicio forma copiilor mici.