Unele mâncăruri nu se reîncălzesc, deoarece pot să devină toxice pentru organism. Care sunt acestea şi de ce e mai bine să le consumi imediat sau reci?
Spanacul, ciupercile, ouăle sau ţelina sunt câteva dintre alimentele pe care nu este recomandat să le reîncălzeşti. În afara faptului că ele vor fi complet lipsite de nutrienţi, mai conţin anumite substanţe care se transformă în unele care pun în pericol sănătatea. Potrivit site-ului BrightSide, trebuie să eviţi să reîncălzeşti aceste 8 alimente:
Ouăle
Dacă ţi-a mai rămas omletă sau ouă jumări de la micul dejun ar fi de preferat să nu le încălzeşti pentru a le consuma la prânz sau cină. Trebuie să ştii că ouăle devin toxice dacă le reîncălzeşti. Astfel că ar fi de preferat să le consumi la aceeaşi masă sau să-ţi prepari un sandviş cu omleta rece.
Ţelina
Nu este recomandat să o reîncălzeşti, deoarece conţine nitraţi care se transformă în substanţe cancerigene. Dacă prepari supă cremă de ţelină vei putea să o consumi şi rece fără să fii nevoită să o reîncălzeşti.
Spanacul
Este de preferat să-l consumi crud în smoothie-uri sau sotat simplu, dar fără să-l mai reîncălzeşti. La fel ca ţelina şi spanacul conţine nitraţi care se transformă în substanţe cancerigene dacă este reîncălzit.
Ciupercile
Chiar dacă sunt considerate un aliment sănătos, plin de proteine şi nutrienţi, ciupercile sunt mai greu digerate de organism. Iar, dacă le mai reîncălzeşt se pare că proteinele din ciuperci îşi schimbă compoziţia şi le transformă într-un aliment care poate să cauzeze dureri puternice de burtă şi balonare.
Este de preferat să le consumi reci, să le foloseşti în sosurile pentru paste sau să le pui la salate pentru a beneficia de conţinutul lor bogat în proteine.
Cartofii
Este de preferat să consumi piureul sau cartofii prăjiţi de îndată ce i-ai gătit, deoarece devin preparate periculoase pentru organism dacă le reîncălzeşti. Dacă ai fiert mai mulţi cartofi în coajă, ei se păstrează la frigider şi este de preferat să-i adaugi la salate.
Carnea de pui
Atunci când reîncălzeşti carnea de pui, aceasta suferă modificări la nivelul proteinelor din conţinutul său şi cauzează probleme digestive. De aceea, este de preferat să consumi carnea de pui rece în sandvişuri sau în salate.
Sfecla roşie
Chiar dacă este coaptă sau fiartă, sfecla roşie are un mulţime de nutrienţi, însă nu este deloc recomandat să o reîncălzeşti. Îşi va pierde toţi nutrienţii şi devine toxică, deoarece şi ea conţine nitraţi care se transformă în substanţe cancerigene. Este de preferat să consumi sfecla roşie crudă, imediat ce ai gătit-o sau în diverse salate, dar fără să o reîncălzeşti.
Orezul
Orezul este o sursă importantă de nutrienţi, însă mai păstrează o serie de bacterii chiar şi după ce este gătit. În cazul în care îl laşi la temperatura camerei, bacteriile se înmulţesc şi devine o mâncare toxică pentru corp. Nici reîncălzirea lui nu este deloc recomandată. El trebuie consumat imediat sau păstrat la frigider până a doua zi când se consumă rece. Sursa: eva.ro