Dorohoi News Logo

Pufuleții, cea mai toxică gustare

Pufuleții, cea mai toxică gustare

Pufuletii sunt un produs expandat obtinut din faina de porumb (in general, modificat genetic) cu adaos de glucoza, glucide. Pufuletii sunt sarati, dar contin foarte mult zahar. Aportul lor caloric e imens: 30 de grame de pufuleti genereaza 224 de kilocalorii. O punga contine de regula 90 de grame, ceea ce inseamna ca ar trebui, intr-o dieta „echilibrata” sa se tina cont de faptul ca asigura  cam doua treimi din necesarul caloric al unei persoane, intr-o zi.

„Profilul nutritional al pufuletilor este extrem de dezechilibrat, cu un mare exces de glucide, dupa care vine sarea, al carei consum trebuie limitat”, arata specialiștii. Reteta e completata de cloranti artificiali (pufuletii nu sunt galbeni de la porumb), indulcitori si aromele artificiale.

Recent, Asociatia pro Consumatori a cercetat peste 30 de sortimente de pufuleti stabilind ca aproape toate contin tartrazina, un colorant artificial care provoaca alergii persoanelor sensibile la aspirina sau astmaticilor. Tartrazina sau E102, este unul dintre cei mai periculosi aditivi alimentari. Pe langa alergii, mai provoaca tulburari de vedere, si eczeme. In cazul copiilor, efectele acestei substante sunt dramatice: le afecteaza negativ activitatea si atentia. Alte E-uri din pufuleti sunt E 124, care are potential cancerigen, E 133 care poate produce bronhoconstrictie si, mai grav, desctructii cromozomiale in celulele corpului uman. Deseori in pufuleti se gaseste extras de drojdie, care contine glutamat de sodiu (pentru a crea arome sarate sau gust de umami - „al cincilea gust”) si care, arata medicii, poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine, potrivit evz.ro.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web