Aditivii alimentari sunt substante adaugate in mod intentionat alimentelor. Principalele considerente care stau la baza folosirii aditivilor alimentari sunt:
conservarea valorii nutritive
cresterea stabilitatii
imbunatatirea caracteristicilor senzoriale
favorizarea unor anumite procese tehnologice
Aditivii au uneori si rolul de a permite producerea unor alimente la preturi mai scazute. Nu este insa permis ca ele sa fie folosite pentru a insela consumatorul, de exemplu in ce proveste prospetimea produsului. In afara de aceasta, ele nu trebuie sa afecteze in mod negativ calitatea produsului sau sa puna in pericol sanatatea consumatorului.
Cei mai cunoscuti aditivi alimentari, cu efecte grave asupra sanatatii sunt benzoatul de sodiu si aspartamul. In ceea ce priveste benzoatul de sodiu, acesta este utilizat in compozitia bauturilor racoritoare care circula pe piata.
Spre deosebire de Romania, in Occident benzoatul de sodiu a fost interzis fiind folosit in locul lui sorbatul de sodiu, care este mai putin toxic si nociv. De asemenea, aspartamul sau E951 este folosit atat in compozitia bauturilor carbogazoase care nu contin zahar cat si in guma de mestecat.