De obicei, sughitul apare daca ati consumat alimente iritante pentru stomac: piper, boia sau ardei iute, dar si dupa bauturile alcoolice sau carbogazoase. Desi de cele mai multe ori dispare in cateva clipe, exista si cazuri in care sughitul devine o problema de... ore.
Sughitul prelungit poate sa apara pe fond de stres continuu, de stari anxioase, soc, tulburari de personalitate sau isterii, iar sughitul cronic poate fi provocat si mentinut prin consumul exagerat de alcool. De asemenea, poate fi un simptom al unor afectiuni ale sistemului nervos central sau periferic, poate sa apara ca urmare a unei leziuni a nervului frenic sau a nervului vag, in cadrul unor intoxicatii.
Majoritatea atacurilor dispar de la sine in cateva minute si nu necesita o interventie medicala. Daca sughitul nu dispare in cateva ore, este necesar un consult de specialitate.
Desi pare un fenomen banal, in aparitia sughitului sunt implicati foarte multi muschi, ai toracelui, ai gatului, ai fetei, abdominali. Daca a devenit o problema deranjanta, exista multe metode pentru a scapa de aceasta reactie a organismului.
„Aceste metode sunt corecte, sunt absolut corecte. Prin tinerea respiratiei se creeaza o presiune constanta in interiorul plamanului, astfel incat nervul frenic este si el supus unei presiuni prin baroreceptori se regleaza vascularizatia si nervul frenic inceteaza iritatia. Prin a bea apa se intampla acelasi lucru. in momentul in care omul bea apa, in momentul acela prin miscarile peristaltice ale esofagului se face practic un masaj de linistire al nervului frenic”, explica Sorin Cadar, medic primar ORL
O alta solutie populara pentru a scapa de sughit este sperietura. „Sughitul inseamna oprire a respiratiei dupa care trage aer cu viteza extraordinara producand zgomotul specific. La sperietura se opreste respiratia. si se opreste respiratia exact pe timpul de intrare a aerului”, spune Cristina Balanescu, medic primar medicina generala.
Cand sughitul apare la bebelusi, nu va speriati. E semn ca au mancat cu pofta. Daca sunt mai mari le puteti da o picatura de lamaie.
Acest lucru nu functioneaza in cazul adultilor. De aceea, daca sughitul dureaza mai mult de 20 de minute, ar trebui sa va adresati unui specialist. Acest fenomen aparent banal poate ascunde afectiuni grave precum boli hepatice sau pancreatice.