De cele mai multe ori, o farfurie in plus de mancare sau ceva gustari peste momentul in care ai resimtit senzatia de satietate nu au ca urmare decat, eventual, o stare de "preaplin" sau o indigestie. Insa exista alimente care pot pune serios in pericol sanatatea, in caz de supradoza.
Aici se incadreaza apa, cafeaua, sushi din ton, carambola (fructul stea), nucsoara si, in mod surprinzator, morcovii, conform myhealthnewsdaily.com.
Morcovii
Desi extrem de bogati in vitamine, minerale si fibre, sanatosi prin definitie, morcovii in cantitate mare pot veni cu un surplus de beta-caroten, molecula responsabila pentru nuanta oranj, care tradeaza si prezenta Vitaminei A. Prea multi morcovi pot duce la un exces de caroten in sange si la decolorarea pielii.
Numita carotinemie, afectiunea apare deoarece carotenul este o molecula solubila in grasime. In cantitati mari, tinde sa se acumuleze in stratul superficial al pielii, rezultatul fiind pigmentul galben-oranj al epidermei, mai ales in zona palmelor, a talpei, genunchilor si in regiunea nasului.
Desi afectiunea este mai comuna in randul copiilor, atunci cand sunt hraniti mai ales cu piure de morcovi, poate la fel de bine sa apara si in cazul adultilor. Jurnalul de Dermatologie din 2006 prezenta un astfel de caz, o femeie de 66 de ani, care luase prea multe suplimente de caroten.
O cescuta de morcovi proaspeti taiati inseamna 15 mg de caroten. Prin urmare, ar trebui sa consumi zilnic jumatate de cescuta, timp de mai multe luni, pentru ca nuanta pielii sa se schimbe. Din fericire, insa, si daca pielea capata aceasta nuanta, nu exista alte simptome, afectiunea fiind reversibila.
Sushi din ton
Daca esti innebunit dupa sushi, in special cel din ton, retine ca risti o supradoza de mercur. Pestii mari, cum este cazul tonului, pot acumula mult mercur la nivelul muschilor. Masuratorile din restaurantele din SUA si Canada au aratat ca nivelul de mercur al tonului adesea depaseste centitatea considerata sigura pentru consum.
Ce poate face mercurul in exces? Poate cauza probleme neurologice, mai ales in cazul femeilor insarcinate si copiilor. Pentru restul populatiei, este important sa nu se depaseasca circa 180 de grame de ton pe saptamana.
Cafea
Chiar daca multi spun ca nu ar "functiona" la nivel optim fara cafeaua de dimineata, este important sa nu se exagereze. Conform Mayo Clinic, nu ar trebui consumate mai mult de 500 - 600 de miligrame de cafeina pe zi. Un expresso contine circa 75 de mg de cafeina, iar o cana de ceai negru poate avea chiar si 120 de mg de cafeina.
Efecte secundare notabile incep sa apara de la 600 - 900 de mg de cafeina in decurs de o zi, conform aceleiasi clinici, aici intrand insomnia, agitatia, greata, bataile nergulate ale inimii, tremurul muschilor, anxietatea si durerile de cap.
De fapt, prea multa cafeina poate fi chiar fatala. Se cunoaste cazul unei femei de 21 de ani, care a murit dupa ce a consumat 10.000 mg de cafeina.
Carambola, fructul stea
Intoxicatia cu acest fruct a fost descrisa pentru prima oara in 1980, in Malaiezia. Se pare ca acest fruct are efect asupra sistemului nervos. Consumat in cantitati normale, el nu prezinta niciun pericol pentru oamenii sanatosi. Totusi, au fost raportate cazuri de cedare a rinichilor in cazul celor cu antecedente de boli ale rinichilor.
Simptomele intoxicarii includ sughitul, nevoia de a da afara, slabiciunea, insomnia, convulsiile si tensiunea prea mica. Cei cu probleme ale rinichilor ar trebui sa ocoleasca fructul, cat si sucul acestuia (extrem de popular in Taiwan), mai ales pe stomacul gol.
Apa
Desi mitul celor 8 pahare de apa pe zi a fost daramat in ultima vreme, dovedindu-se ca si alte fluide hidrateaza, nefiind nevoie chiar de atata apa, exista o limita superioara de apa, pe zi, peste care nu ar trebui sa trecem. Intoxicatia cu apa poate aparea cand o persoana consuma atat de multa incat se dilueaza concentratia de sodiu din sange, urmarea fiind un dezechilibru al electrolitilor.
Intoxicatia cu apa se intalneste mai des in randul atletilor. Un articol din 2005, publicat in New England Journal of Medicine, mentiona faptul ca circa 13% dintre cei 488 de participanti la Maratonul din Boston, in 2002, s-au ales cu o astfel de intoxicatie, dupa cursa, cand au baut prea multa apa.
O modalitate de a se evita acest fel de intoxicatie este ca atletii sa se cantareasca inainte si dupa cursa, pentru a vedea cat fluid au pierdut si a se asigura ca nu consuma peste aceasta limita.
Un caz neobisnuit si fatal de intoxicatie cu apa a avut loc in 2007, in cadrul unui concurs radiofonic.
Nucsoara
Consumata in cantitati mari, nucsoara poate avea efecte halucinogene. Simptomele apar de obicei la 3 pana la 8 ore dupa ce a fost consumata si pot include anxietatea, frica si nu numai.
Conform Emergency Medicine Journal, exista cazuri in care se pot experimenta episoade psihotice acute, desprinderea de realitate si chiar halucinatii.
Totusi, chiar si in doze mari, de 20 - 80 de grame, nucsoara este arareori mortala. Au existat doar doua cazuri fatale de supradoza cu nucsoara: in 1908, cand un copil de 8 ani a ingerat 14 grame, si in 2001, protagonista fiind o femeie de 55 de ani. (DorohoiNews.ro)