Cum ne influențează schimbarea vremii? Presiunea atmosferică scăzută dă dureri de cap, o stare generală proastă și putere scăzută de concentrare. Iar umezeala vine cu dureri articulare la pachet. Pentru meteosensibili, trecerea de la un timp însorit la ploaie și frig e un coșmar.
Facem parte din natură, așa că este firesc ca toate schimbările din natură să ne influențeze. În mod normal, organismul uman reacționează la orice modificare a temperaturii și presiunii atmosferice activând mecanisme ce-i permit să se adapteze la noile condiții. Însă când organismul e slăbit de diverse dezechilibre sau afecțiuni, mecanismul nu mai funcționează bine.
Probleme de adaptare putem întâmpina și când schimbările meteo sunt bruște – se trece de la foarte cald la foarte frig sau invers, ca și cum s-ar sări un anotimp – sau când alternanța cald-frig-soare-ploaie se face în mod repetat, vreme de câteva săptămâni, nedând organismului timp să de adapteze, practic, niciuneia dintre stări. Exact cum s-a întâmplat, de exemplu, primăvara aceasta, care a fost un test de rezistență pentru noi, prin schimbarea uneori dramatică a temperaturii de la o zi la alta ori în decursul a numai câteva zile.
În afară de temperatura foarte scăzută sau foarte ridicată, ne dau bătăi de cap umiditatea accentuată și presiunea atmosferică mai scăzută ori mai crescută decât cea normală. Când indicele temperatură-umezeală, numit și indicele de confort termic, are valori mai mici sau mai mari decât cele considerate normale, se produc modificări la nivel celular, iar starea noastră generală este alterată.
Cum ne influențează schimbarea vremii: vârstnicii, cei mai afectați
În mod normal, meteosensibilitatea este mai des întâlnită la vârstnici; tinerii sunt afectați numai dacă au o imunitate scăzută sau suferă de diverse boli, fiindcă aproape toate suferințele sunt accentuate de schimbările meteo.
Care sunt cele mai întâlnite reacții ale organismului la modificările temperaturii și presiunii atmosferice? Oboseală, somnolență, capacitate de concentrare scăzută, dureri puternice de cap, amețeală, slăbiciune, irascibilitate, sufocare și transpirație excesivă, hipertensiune, palpitații, dureri articulare. Pentru cei cu reumatism umezeala este un coșmar: îi dor toate încheieturile, iar durerea pare să nu se amelioreze cu nici un tratament, până nu se îndreaptă vremea!
Umezeala este și un factor favorizant pentru bolile contagioase. La polul opus, aerul foarte uscat – de peste vară, când se înregistrează caniculă și secetă – afectează aparatul respirator, uscând mucoasa nazală.
Cum ne influențează schimbarea vremii: ploaia adâncește depresia
Pe lângă alterarea stării fizice, vremea ne influențează și psihicul. Ploaia, de exemplu, este un factor de agravare a depresiilor, mai ales dacă se întinde pe o perioadă lungă. Oamenii tind să stea mai mult acasă, izolându-se astfel de prieteni și luând pauză de la interacțiunea socială. Sursa: libertatea.ro