Dorohoi News Logo

Lucruri care se întâmplă în organism dacă nu dormim suficient

nu dormim suficient

Toata lumea stie ca odihna este un element extrem de important pentru sanatate. Totusi, cu o viata tot mai ocupata, oamenii nu mai au grija sa doarma atat cat ar trebui, au un program dezordonat si nu dau importanta semnelor pe care organismul lor le transmite.

Specialistii avertizeaza, insa, ca daca nu dormim suficient, am putea avea de suferit. Iata sase lucruri care se petrec in organismul nostru atunci cand avem parte de o odihna deficitara:

Aspectul nostru ar putea avea de suferit. The Sun a realizat un experiment in care a fost implicata o tanara de 18 ani, care a dormit patru ore in trei zile. La finalul experimentului, aceasta arata ca o persoana bolnava, cu ochii rosii, cu cearcane pronuntate si cosuri. 

Creste predispozitia la imbolnavire. Perioadele lungi petrecute fara o odihna corespunzatoare pot conduce la aparitia unor afectiuni precum cele cardiace sau diabetul. 

Oboseala sporeste cresterea in greutate. Cercetarile arata ca oamenii care dorm mai putin de sapte ore pe noapte tind sa se ingrase si dezvolta un risc mai mare de obezitate. Acest lucru este explicat prin faptul ca oboseala conduce la producerea unei cantitati mai mici de leptina, o substanta care ne face sa ne simtim satui si stimuleaza aparitia hormonului foamei. 

Ne poate afecta creierul. Stim cu totii din propria experienta ca dupa o noapte nedormita ne este foarte greu sa ne concentram. Studiile arata ca lipsa odihnei ne afecteaza creierul, putand conduce la aparitia anxietatii si depresiei, cat si la tulburari bipolare. 

Memoria are de suferit. Somnul optimizeaza procesul de sticare si colectare a informatiilor si de formare a amintirilor si a memoriei. Lipsa lui conduce la diminuarea acestei capacitati. sursa: gandul.info

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web