Crampele musculare apar in momentul in care muschii se contracta subit, iar persoanele afectate simt o intepatura, urmata de niste dureri apasatoare. In plus, muschii cu pricina nu mai pot fi miscati pentru o scurta perioada. In vocabularul uzual al nostru, crampele mai sunt denumite si carcei.
In cele mai multe situatii, crampele musculare se manifesta din cauza efortului prea mare si a lipsei lichidelor din organism. Acestea, combinate cu temperaturile ridicate, reprezinta un mare pericol pentru foarte multe persoane, intrucat lucrurile pot degenera si se poate ajunge la probleme si mai grave. Nu in ultimul rand, daca stam in aceeasi pozitie pentru o perioada mai lunga si atunci pot aparea crampe.
Mai exista si alte tipuri de crampe musculare. Ne referim la cele care actioneaza asupra artistilor si se manifesta atat la degetele de la maini, pentru scriitori, cat si la brate si antebrate, in special pentru pictori si sculptori. Crampele din timpul somnului apar in momentul in care ne odihnim intr-o pozitie fixa pentru o perioada prea lunga.
Cele mai frecvente semne al crampelor sunt durerile si contractiile muschilor, dar si umflaturile care se pot observa pe piele. La nivelul gambei, carceii apar din cauza unei proaste circulatii a sangelui (in special pentru ca arterele se ingusteaza; lucrul pozitiv este ca durerea va trece in cateva minute de la terminarea exercitiilor). De asemenea, compresiunea nervilor, care se manifesta prin scleroze lombare si cauzeaza dureri foarte intense, dar si lipsa unei cantitati suficiente de calciu, potasiu si magneziu stau la baza crampelor musculare. Alte afectiuni, precum cele de diabet, anemie, sau de natura nervoasa pot produce dureri musculare acute. Femeile insarcinate sunt, de asemenea, predispuse la aceasta problema.
Totusi, multi dintre noi au probleme din cauza crampelor musculare extrem de rar, iar tratamentul nu este necesar. Cu toate acestea, daca observati ca ele sunt mai dese si ca nu trec de la sine, atunci trebuie sa consultati un doctor. Cel mai bun loc pentru refacere dupa crampe este acasa la dumneavoastra. Doctorii sunt in masura sa va sugereze care sunt exercitiile pe care ar fi bine sa le faceti pentru a depasi problema. In plus, relaxantele musculare sunt cele mai indicate pentru crampele care apar in timp ce dormiti.
Nu uitati ca pentru a preveni orice fel de problema musculara este recomandat sa faceti cat mai multe exercitii de stretching. De asemenea, consumati cat mai multe lichide. Doi litri sunt suficienti in aproape orice circumstante. Lichidul are rolul de a relaxa si contracta muschii in cel mai bun mod cu putinta. Ca sa evitati pierderile masive de apa, consumati lichide atat inainte de a incepe activitatea fizica, dar si in timpul si dupa aceasta. Tineti minte ca, indiferent de anotimp si de vremea de afara, apa este vitala pentru organismul nostru, mai ales cand faceti un efort fizic suplimentar, asa ca nu ignorati hidratarea corecta.
In cazul in care aveti o crampa musculara si nu stiti exact ce sa faceti, cel mai bine este sa intindeti cat de mult puteti muschii afectati si sa-i masati usor, pana cand acestia se relaxeaza. Eventual, puteti indoi incet piciorul, daca durerea este acolo, in incercarea de a-l intinde suficient de mult. O alta optiune este sa va puneti o compresa mai rece, pentru a va calma muschii, iar la scurt timp sa puneti peste o compresa calda sau si mai bine, sa faceti o baie tot in apa calda. Puteti folosi comprese cu ceai de menta sau cu otet de mere, iar mierea este foarte indicata, cercetatorii fiind de parere ca ea poate ajuta la disparitia durerilor. Cataplasmele cu ceapa si sare, asezate intre doua prosoape si puse pe locul dureros fac si ele adevarate minuni. In cazul in care crampele se manifesta in timp ce inotati, atunci pozitionati-va cu fata-n sus, facand pluta si masati-va muschii afectati. Daca durerea apare la diafragma, atunci respirati incet si regulat. Repetati acest lucru pana cand nu mai simtiti durerea. Daca veti face aceste lucruri veti scapa foarte rapid si in mod sigur de durerile chinuitoare ale crampelor.
Alte categorii speciale de crampe sunt cele menstruale. Acestea se trateaza cu exercitii de relaxare sau cu diverse comprese sau medicamente, precum ibuprofenul. Daca observati ca durerile nu trec, atunci faceti un consult medical mai amanuntit, pentru a determina care sunt cauzele prelungirii afectiunii.
De asemenea, crampele din timpul sarcinii sunt frecvente la femeile tinere, pana-n 35 de ani. Cateodata, muschii din zona uterului se maresc, tocmai pentru ca greutatea pruncului sa poata fi sustinuta. In timpul acestui proces, durerile sunt inerente. Cu toate acestea nu este nevoie sa va alarmati, intrucat foarte rare au fost situatiile in care ceva grav s-a intamplat atat cu tanara mamica, dar si cu pruncul ei.