Cercetatorii au analizat modul in care organismul uman absoarbe calciu din cinci surse diferite, fiecare continand 300 de miligrame de calciu: trei tipuri de apa minerala bogata in calciu, lapte si suplimentele alimentare pe baza de calciu.
La studiu au participat 21 de persoane de ambele sexe, iar cercetarea a fost finantata de Asociatia Germana de Imbuteliere a Apei Minerale, conform sursei citate.
In urma analizei, cercetatorii au constatat ca nu exista nicio diferenta la nivelul absorbtiei de calciu de catre organism din cele cinci surse diferite de calciu, arata cercetatorii in raportul publicat luna trecuta in revista de specialitate "Journal of the American College of Nutrition".
Alte tipuri de apa minerala nu au afectat absorbtia calciului de catre organismul uman, mai arata cercetatorii.
Majoritatea apelor minerale din comert au inscriptionat pe eticheta cantitatea de calciu continuta, iar cu cat aceasta este mai mare, cu atat apa este o sursa mai importanta de calciu, adauga Theresa Greupner. O persoana ar trebui sa bea circa doi litri de apa minerala sau cel putin trei cesti de lapte de 250 de mililitri in fiecare zi pentru a satisface aportul recomandat de calciu, de circa o mie de miligrame pe zi.
In unele tari exista diferente de standard la nivelul recomandarilor si in acest sens merita mentionat faptul ca in Statele Unite ale Americii cantitatea recomandata pentru adulti este de aproximativ 1300 de miligrame de calciu pe zi.
Este bine cunoscut acest fapt in Italia unde consumul de apa minerala este vazut ca o sursa importanta de calciu, a declarat Dr. Maria Luisa Brandi, cercetatoare la Universitatea din Florenta.
Un studiu realizat de cercetatorii italieni in 2004 indica faptul ca organismul absoarbe la fel de bine calciul din apa minerala, la fel cum se intampla in urma consumului de lapte.
„Acest concept este cunoscut in medicina. Doctorii recomanda consumul de apa minerala cu un continut ridicat de calciu pentru persoanele ce sufera de osteoporoza," a mai adaugat Dr. Brandi.