Atunci cand îsi introduce acul sub piele, insecta elibereaza si particule de saliva, ale caror proteine componente sunt identificate de corpul nostru ca avand potential invaziv. Prin urmare, sistemul imunitar reactioneaza instant, declansand o reactie care se bazeaza pe substanta chimica numita histamina, cu rol în a vindeca si a preîntampina alergiile.
Iar senzatia de mancarime este provocata tocmai de afluxul de histamina si de interventia sistemului imunitar. Daca mancarimea are o origine nobila, te poti întreba, atunci de ce sa nu îi cazi prada? Fiindca nu faci decat sa agravezi muscatura, afectand si mai tare zona inflamata.
Mai mult, scarpinandu-te, vei împrastia si mai tare particulele de saliva „daruite” cu generozitate de catre insecta, ceea ce va declansa exact efectul advers: si mai multa histamina va sari în apararea ta, de unde si senzatia ca, cu cat de scarpini mai mult, cu atat te mananca mai tare.
Nu în ultimul rand, poti deteriora depozitele de piele si poti ajunge sa infectezi zona cu bacterii de pe maini sau de pe pielea dimprejur, cu atat mai numeroase cu cat afara e cald, tu esti plina de praf sau de transpiratie, si nici nu vrei sa îti amintesti de toate locurile în care ti-ai pus mainile.
Cum faci fata mancarimii sacaitoare
Am înteles, nu avem voie sa ne scarpinam, dar ce poti face atunci cand pur si simplu nu te poti opune acestei senzatii?
Primul sfat pe care ti-l ofera specialistii este sa apelezi la medicamente antihistamice sau antialergice, care vor calma de îndata mancarimea enervanta. De efect se pot dovedi si antiinflamatoarele, care vor atenua senzatiile neplacute: ibuprofenul sau naproxenul ar trebui sa se afle pe lista ta pentru vara.
Nu îti plac pastilele? Apeleaza la mijloace naturale! Trece un cub de gheata peste suprafata inflamata, pentru ca te va racori si va linisti simptomele mancarimii sau picura aloe vera, cu efect calmant si hidratant.
O jumatate de lamaie va functiona miraculos gratie proprietatilor sale antiinflamatorii, antibacteriene si anti-infectie. Mierea va vindeca cicatrizarea si va raspandi la randul sau declansarea unei reactii inflamatorii în organism! Cu alte cuvinte, chiar ai de unde alege!
Ai însa grija, deoarece muscatura se poate dovedi mai periculoasa decat pare si poate declansa o infectie în organism. Consulta un doctor daca pielea din jur ramane rosie, daca observi secretii de puroi de culoare verzuie sau urat mirositoare, daca te simti bolnava sau durerea persista.
Muscaturile insectelor fac parte din peisajul verii, ceea ce nu înseamna nici pe departe ca nu trebuie sa le acorzi atentia cuvenita. Apeleaza la masurile pe care ti le-am recomandat si nu scarpina locul în care ai fost muscata, iar alinarea va veni mai repede decat crezi!