In timpul unui control de rutina chiar daca nu ai nici un simptom care sa te alarmeze este posibil sa descoperi ca in organismul tau se petrec anumite nereguli.
Practic, leucemia este o forma de cancer ce se anunta prin aparitia anumitor pete pe suprafata pielii, puncte mici rosiatice mai ales in zona fetei, a spatelui sau pe brate din cauza faptului ca sangele nu reusesete sa se coaguleze.
Desi la prima observare a acestor mici bubite te poate duce cu gandul la o alergie sau o simpla iritare a tegumentului, in realitatea problema este mult mai grava.
Numarul de trombocite fiind in scadere, vasele de sange se sparg cu usurinta si apar acele mici firisoare rosii ce pot fi confundate in prima faza mai ales daca apar pe ten cu cuperoza.
Noduli sau ganglioni inflamati
Leucemia apare atunci cand maduva spinarii nu mai poate produce trombocite, celule rosii si albe sanatoase. Din pacate celulele albe responsabile cu mentinerea sistemului imunitar puternic scade si astfel organismul este predispus la tot felul de infectii, aceasta fiind si cea mai frecventa cauza ce duce la inflamarea ganglionilor.
In anumite stadii ale bolii nodulii pot fi observati cu usurinta in zone precum stomac, gat, subrat sau in zona inghinala. Daca observi ca de mai bine de o saptamana aceste zone ganglionare au inceput sa se umfle nu mai astepta si mergi imediat la medicul de specialitate.
Dureri de cap tot mai dese
Un alt simptom al acestei maladii este durerea de cap insotita adesea de transporatii nocturne si abundente, precizeaza jurnalistii de la site-ul caring.com.
Si culoarea pielii de la nivelul fetei capata o nuanta albicioasa precum varul deoarece circulatia sangvina devine deficitara si restrictionata mai ales la nivelul maduvei spinarii.
Dureri de oase si articulare
Cel mai bun indicator al aparitiei leucemiei este durerea de oase. De principiu se petrece in momentul in care in maduva spinarii se acumuleaza prea multe celule albe anormale, astfel se poate resimti o durere surda in zona cea mai afectata a spatelui sau o mica intepatura. Cele mai expuse oase la a resimti aceste dureri sunt cele mari de la maini si de la picioare.
Oboseala constanta
Celulele rosii sunt responsabile cu oxigenarea organismului iar cand numarul acestora scade apare senzatia de slabiciune, de epuizare, de oboseala permanenta, nu mai gasesti resurse de energie pentru a te concentra si de a face lucruri simple precum statul in picioare.
Daca nici dupa cateva zile de repaos total si odihna aceasta nu dispare mergi la medicul de specialitate, nu mai astepta aparitia nici unui alt simptom.
Dificultati de respiratie si infectii dese
Tocmai lipsa de oxigenare corespunzatoare a organismului tau te face sa intampini dificultati de respiratie, sau sa simti ca nu ai aer suficient, confruntandu-te astfel si cu starea de lesin.
Imunitatea fiind scazuta te poti confrunta cu febra ce dureaza mai mult decat in cazul unei banale raceli si sa fii mai predispus la alte afectiuni precum meningita, sinuzita, dureri in gat, rosu in gat.
Cel mai dur simptom al acestei boli este sangerarea fara motiv si asta din cauza faptului ca sangele nu se coaguleaza corespunzator. Astfel te poti confrunta cu sangerari nazale, gingivale sau vanatai inexplicabile. sursa: clicksanatate.ro