Sigur ti s-a intamplat sa ai in preajma persoane care mananca destul de mult, dar nu se ingrasa, asa cum probabil ai vazut si persoane care trebuie sa aiba mare grija la numarul de calorii consumate, ca sa nu acumuleze kilograme in plus. De vina pentru aceste diferente este metabolismul, adica ritmul in care au loc arderile in organism.
Multe persoane care au un metabolism lent dau vina pe mostenirea genetica, insa aceasta nu este decat una din cauze. Dietele drastice, alimentele procesate, toxinele, munca pana la epuizare reprezinta alti factori care influenteaza modul in care corpul proceseaza alimentele, arde caloriile, si regleaza greutatea, scrie ziare.com.
Potrivit illianmichaels.com, site-ul unui antrenor personal al multor vedete, iata care sunt principalele cauze ale unui metabolism lent.
1. Prea multi ani in care ai fost sedentar
Poti sa dai vina cat vrei pe genele mostenite, dar trebuie sa stii ca sedentarismul este o principala cauza a unui metabolism lenes.
2. Prea multe diete drastice
Acestea duc adesea la oscilatii mari de greutate deoarece determina o slabire rapida si nesanatoasa. Iar dupa ce termini dieta si revii la un regim alimentar normal te ingrasi poate chiar mai mult decat inainte.
3. Prea multe alimente procesate
Acestea nu sunt recunoscute de catre corp ca si alimente adevarate, deoarece contin foarte multe substante false, daunatoare.
4. Prea multe pesticide in alimente
Multe fructe si legume sunt stropite cu pesticide periculoase, pentru a impiedica alterarea. De aceea, este bine sa alegi cat mai des alimente organice (daca nu dispui de foarte multi bani, acestea fiind destul de scumpe, macar incearca sa iei produse cultivate la tara, nu in sere, unde sunt adesea fortate cu tot felul de substante).
5. Prea multe toxine in mediul inconjurator
Peste 100.000 de substante sintetice au fost inregistrate pana acum pentru uzul comercial, dar foarte putine dintre ele au fost testate adecvat, in ceea ce priveste toxicitatea. Acestea se gasesc in produsele din casa ta si nu numai.
6. Prea multa munca si prea putin somn
Agitatia, stresul si odihna insuficienta fac foarte rau organismului, implicit metabolismului.
7. Prea multe medicamente
Mai multe sondaje au aratat ca romanii iau adesea medicamente "dupa ureche", fara prescriptie medicala sau fara a citi atent prospectul, pentru a vedea interactiunile cu alte medicamente, vitamine, suplimente. Iar cele luate gresit pot afecta serios sanatatea hormonala.
8. Prea multe tigari fumate
Fumatul are un impact negativ asupra intregului corp, in general, inclusiv asupra glandelor endocrine, care produc hormoni.
Totusi, nu uita ca metabolismul poate fi accelerat daca adopti un stil de viata sanatos - in principal cu o alimentatie sanatoasa, odihna suficienta si exercitii fizice facute in mod regulat, zilnic de preferat.
(DorohoiNews.ro)