Daca în urma cu un secol se credea ca sanatatea din praz este ascunsa numai în tulpina, recent s-a demonstrat ca frunza sa detine mult mai multe secrete.
Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoarea sa medicinala este pusa în evidenta chiar si atunci cand este folosit, pur si simplu, ca aliment. Preparatele medicinale pe baza de praz sunt utile în combaterea afectiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace.
Planta stimuleaza imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostata, san, ovarian, are efecte laxative, emolient, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, lubrifiaza peretii intestinali, grabeşte evacuarea intestinelor, antiinflamator, carminativ, hipotensiv, tonic şi vasodilatator.
Frunzele Prazul consumat ca atare sau decoctul din frunze poate ajuta la înlaturarea gripei, anginei, afectiunilor cardiace, arterite, astmului bronşic, bronşitelor, traheitelor, laringitelor, constipatiei, enterocolitelor, atoniei digestive, fermentatiilor intestinale şi a altor tulburari digestive.
În uz extern, sub forma de cataplasma, compresa, spalaturi locale, planta ajuta la vindecarea furunculelor, plagilor, panaritiului, abceselor şi piodermitei.
Prazul şi preparatele fitoterapeutice din aceasta planta sunt contraindicate în litiaze renale sau biliare din cauza oxalatilor (acidul oxalic în contact cu calciul poate forma cristale care se depun în rinichi sau vezica biliara).
Prazul în cosmetica
Cataplasmele din frunze de praz sunt recomandate în cazul tenurilor acneice şi cuperotice. Sucul de praz cu lapte sau zer se aplica pe ten contra pielii înroşite şi a eruptiilor fetei. De asemenea, din sucul amestecat cu miez de paine se obtine o pasta care grabeşte colectarea în abcese şi furuncule. În plus, daca puneti la macerat în otet o frunza de praz timp de 24 de ore şi aplicati ulterior partea umeda pe bataturi sau alte zone întarite ale pielii, acestea vor disparea ca prin minune.