Natura a facut din smaltul dentar cel mai dur tesut din organism si cel mai rezistent, deoarece are un rol esential in supravietuire: hranirea si, uneori, in timpuri stravechi, apararea.
Pentru a pastra dintii pana la batranete, fara a fi nevoie de inlocuirea lor, doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, recomanda cititorilor Ziare.com sa evite anumite obiceiuri daunatoare, care le pot scurta viata.
1. Folosirea dintilor pe post de instrument - desfacator de sticle, foarfeca de taiat ata sau de sfasiat diverse obiecte, toate acestea duc la tocirea dintilor sau chiar la fracturarea lor, a lucrarilor dentare sau a obturatiilor de la nivelul lor.
Solutie: Pastrati la indemana, acasa, la birou sau in timpul liber instrumente multifunctionale, care sunt mult mai eficiente sau rugati pe cineva sa va ajute sa indepliniti sarcina respectiva. Dar mai ales, imaginati-va ca sunteti un superstar al carui zambet valoreaza milioane de dolari!
2. Roaderea unghiilor - Pe langa faptul ca favorizeaza introducerea in gura a unor bacterii ce pot produce infectii, acest obicei pe baza de stres toceste dintii, produce latero deviatii mandibulare si presiuni musculare si articulare anormale.
Solutie: Aplicati pe unghii oja permanenta acrilica/unghii false (pentru femei) sau un lac special cu gust amar (pentru barbati) si incercati pe cat posibil sa reduceti stresul.
3. Perierea prea brutala a dintilor - Practicata in special de barbati si recunoscuta dupa aspectul "ciufulit" al periutei, poate produce in timp retractii gingivale si chiar uzura smaltului dentar. Acelasi efect il are si periuta hard, folosita cu presiune normala.
Solutie: Folositi periuta de dinti electrica cu senzor de presiune care sa va ajute sa dozati forta cu care apasati.
4. Fumatul - Mai mult o dependenta psihologica decat una fizica, fumatul este o cauza majora a parodontozei, chiar si la varste tinere, dar si a decolorarii dintilor.
Solutie: Incercati sa gasiti o metoda de renuntare la fumat sau de reducere a numarului de tigari. Acupunctura poate fi un raspuns la aceasta problema.
5. Bruxismul - Scrasnirea dintilor sau inclestarea lor, in special noaptea, este cauzata de stres si produce tocirea dintilor, suprasolicitarea parodontiului, musculaturii si articulatiei temporo-mandibulare.
Solutie: Purtarea unei gutiere de bruxism in fiecare noapte pentru protejarea dintilor si detensionarea musculaturii, precum si reducerea stresului prin meditatie, yoga, schimbarea modului de viata etc.
6. Muscarea buzei sau obrazului - Foarte daunatoare, traumatizarea constanta si continua a acestora, supune organismul unui efort foarte mare de vindecare, ce poate esua si produce leziuni cronice, supuse suprainfectarii cu bacterii si degenerarii celulare.
Solutie: Rugati pe cineva sa va filmeze sau sa va puna o oglinda in fata, pentru a va constientiza manifestarea ticurilor in momentele de stres. Priviti cu detasare persoana din imagine si faceti un exercitiu de autocontrol pentru eliminarea acestor ticuri daunatoare.
Chiar daca uneori fatetele sau dintii artificiali arata mai bine decat cei naturali, este indicat sa facem toate eforturile pentru a ne pastra dintii cat mai sanatosi pana la batranete, folosindu-i doar pentru scopul pentru care au fost creati: sa mestece si sa zambeasca incantator celor din jur.
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie. Sursa: ortoimplant.ro