Dorohoi News Logo

Ce alegi: chefir, sana, lapte bătut sau iaurt?

chefir-iaurt-sana-si-laptele-batut

Stai minute în șir în faţa rafturilor cu lactate? Chefir, sana, iaurt, lapte bătut... Toate sunt produse acide care se obţin prin fermentarea controlată a laptelui, dar între ele există diferențe nutriționale importante. 

Chefirul, bun în caz de intoleranță la lactoză
Chefirul nu conţine lapte praf, potenţiatori de gust şi agenţi de îngroşare, cum au alte produse. Singurul aspect care influenţează gustul, de la o marcă la alta, este timpul de fermentare. Chefirul este mai acru decât iaurturile, deoarece are în componența sa drojdii fermentate. Ca densitate și textură, se situează între laptele bătut și iaurt. E util în dieta persoanelor cu intoleranţă la lactoză. Conţine o varietate de bacterii despre care se crede că descompun lactoza din stomacul persoanelor care au o deficienţă naturală a enzimei lactice.

Laptele bătut te ajută să slăbești
Laptele bătut este o sursă bună de calciu, necesar pentru oase și dinți. Conține proteine și vitaminele B2, A, D și protejează împotriva cancerului de colon. Este sărac în acizi grași, fier si în alte microelemente și se obține prin fermentație naturală. Mai conține și numeroase proteine, ceea ce aduce mai ușor senzația de sațietate. Este bun în curele de slăbire. Secretul dietei cu lapte bătut constă într-un singur pahar de 250 ml consumat înainte de fiecare masă. Se asimilează mai bine în comparație cu alte produse. 

Iaurtul întărește sisteml imunitar
Iaurtul este bogat în calciu, proteine şi în vitamina B2, stimulează digestia şi întăreşte imunitatea. Este obținut din lapte proaspăt sau din smântână pasteurizată, apoi fermentată cu diferite tipuri de bacterii vii. Oferă toate beneficiile laptelui, dar este mai ușor de digerat și conține bacterii bune pentru tractul intestinal. Unele studii au demonstrat că are capacitatea de a crește imunitatea și de a lupta cu tumorile canceroase. 

Sana asigură doza optimă de energie
Sana este un produs lactat recomandat în alimentația zilnică. Este un produs obţinut prin fermentarea laptelui de vacă, la fel ca iaurtul sau laptele bătut, dar e mai dulce decât acestea. Diferența dintre ele este că sana rezultă din fermentarea acidă a laptelui nefiert, nepasteurizat. Prin scăderea pH-ului are loc coagularea proteinelor. Gustul de sana este mai acid decât alte sortimente de iaurturi. Este o sursă bună de calciu și minerale, importante în metabolismul osos și prevenirea tulburărilor acestuia. Asigură o doză de energie și un aport optim de vitamine.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web