Dieta este foarte importanta in mentinerea sanatatii aparatului digestiv. Bauturile acidulate sau mesele copioase pot participa la provocarea arsurilor stomacale in schimb ce unele alimente cresc refluxul gastroesofagian.
Arsurile la stomac sunt printre cele mai neplacute sentimente atunci cand combinam haotic alimentele. Daca aceste arsuri persista, chiar daca v-ati schimbat stilul alimentar, indicat este sa consultati un medic.
Disconfortul gastric difera de la persoana la persoana, in timp ce unii pot trece cu usurinta peste aceste arsuri, pentru altii ar putea sa fie un adevarat chin. Aceste dureri si arsuri daca nu sunt tratate pot evolua si in timp pot duce la cancer, gastrita, ulcer, colon iritabil si esofagita de reflux. In cazul arsurilor stomacale severe alimentele piperate, iuti, cafeaua, ciocolata, alcoolul si tutunul trebuie pe cat posibil evitate, deoarece ele nu fac decat sa va inrautaeasca starea deja existenta.
Cel mai simplu aliment in combaterea arsurilor stomacale este, marul verde, deoarece are un continut ridicat de pectina, mai pe intelesul nostru, pectina este o fibra ce produce enzime care se leaga de acid, transformandu-le in gel si facandu-l mult mai usor de eliminat prin scaun.
Merele verzi pot fi consumate la gustarile din zi, in salate cu morcov, dovleac sau alte vegetale. De asemenea merele verzi pot fi combinate cu fulgi de cereale integrale.
Pentru a reduce sau a elimina arsurile stomacale consumati multe fructe cu un continut mare de pectine precum: grapefruit, morcovi, caise, piersici, pere, fasole si cirese. De asemenea cand durerea este foarte mare si nu o mai puteti stapani luati 2 linguri de otet natural de mere diluat intr-un pahar cu apa, reactioneaza mai rapid decat un mar verde. Persoanele care sufera de astfel de arsuri au o lipsa mare de enzime digestive, de aceea trebuie sa oferiti organismului aceste enzime, pe care le puteti procura din consumul zilnic a 2 sau 3 pahar de suc din vegetale sau suc verde. Consumati 5-10 migdale pe zi si veti vedea cum se vor inlatura arsurile la stomac. Uleiul pe care acestea il contin imprastie o pelicula protectoare pe peretii stomacului. Va mai puteti calma arsurile cu 2 pahare pe zi de suc de morcov sau cartof crud.
De asemenea consumul de apa este foarte important, nu degeaba se spune ca trebuie sa consumam zilnic 2 litri de apa. Cand va apare senzatia de arsura consumati un pahar de apa, aceasta va impinge arsura inapoi in stomac si in acelasi timp il va si dilua. Dupa masa trebuie sa evitati pozitia culcat intr-un interval mai mic de 3 ore dupa ce ati mancat.
Evitati orice aliment ce contine cafeina, deoarece aceasta irita esofagul si relaxeaza sfincterul permitand continutului stomacului sa se ridice. Acelasi efect il are si tutunul, in timp cauzand ulcer. Atunci cand apar durerile puteti consuma dupa fiecare masa o lingura de argila alba dizolvata intr-o jumatate de pahar cu apa.