Dorohoi News Logo

De ce fumătorii pierd din capacitatea intelectuală

fumatori

„O tigara ne ajuta sa ne concentram mai bine si sa ne simtim mai vioi" spun adesea fumatorii. Dar dupa cativa ani buni de fumat efectele sunt inversate, atentia si viteza fumatorului fiind influentate negativ de catre acest obicei daunator, care, conform unui studiu realizat recent de catre cercetatorii de la Universitatea din Michigan, scade IQ-ul.

Asociatia intre tabagismul Glossary Link cronic si diminuarea capacitatilor cognitive la cei 172 de barbati cu etilism cronic si fara Glossary Link alcoolism a fost un rezultat surprinzator al studiului care a fost obiectivat de fapt spre evalaurea influentei alcoolismului cronic asupra functiilor cognitive.

In acest sens rezultatele au confirmat ce se stia si pana acum despre consumul cronic de alcool, care influenteaza negativ modul de gandire, indemanarea si scade IQ-ul celui care bea, in schimb s-a aflat acelasi lucru si despre fumatul cronic.

Pacientii care erau fumatori de mult timp, fara consum de alcool asociat, s-au confruntat cu tulburari de memorie la fel ca si alcoolistii cronici, functiile neuro-cognitive fiind influentate in aceasi masura.

„Mecanismul exact prin care fumatul isi exercita efectul negativ asupra creierului nu se cunoaste, dar se pare ca sunt implicate efectele neuro-chimice si leziunile induse de catre fumat la nivelul vaselor sanguine care iriga creierul", spune dr. Robert Zucker, prof. la Departamanetul de Psihiatrie si Psihiologie de la Universitatea Michigan. „Dar descoperirile noastre sunt consecvente cu altele care arata ca bolnavii care sufera de afectiuni cardiovasculare si pulmonare cronice prezinta de obicei o cadere a functiilor cognitive.”

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web