Dorohoi News Logo

De ce îţi amorţesc, de fapt, degetele de la mâini

amortesc-mainile

Amorțirea degetelor de la mâini poate cauza senzații de furnicături sau de înțepături, ca și cum cineva te împunge cu un ac în degete. Alteori, această senzație poate fi resimțită ca o arsură. Afecțiunea degetelor îți poate influența abilitatea de a ridica anumite lucruri. Te vei simți neîndemânatică, ca atunci când îți pierzi puterea din brațe.

Amorțirea degetelor de la mâini poate presupune simptome supărătoare, care apar ocazional, sau manifestări care te pot împiedica să îți desfășori activitățile zilnice. Oricare ar fi semnele, trebuie să știi că această afecțiune poate avansa destul de rapid și îți poate crea multe probleme de sănătate. De aceea, dacă sesizezi aceste indicii, este recomandat să mergi la doctor pentru tratament. Află de mai jos care sunt cauzele, simptomele și tratamentul amorțirii degetelor de la mâini.

Care sunt cauzele amorțirii degetelor de la mâini

Nervii din corp sunt responsabili de transmiterea impulsurilor de la membre către creier și de la creier spre corp. Atunci când nervii sunt presați, afectați sau iritați, pot apărea senzațiile de amorțeală. Conform healthline.com, acestea sunt principalele cauze ale amorțirii degetelor:

Sindromul de tunel carpian
Această afecțiune este legată de scrisul în exces la tastatură și poate cauza amorțirea degetelor de la mâini. Tunelul carpian este un tub  localizat la nivelul încheieturii mâinii, pe partea palmară. Acest tub conține și protejează nervul principal al mâinii și tendoanele asociate. Atunci când nervul principal este supus unei anumite presiuni, produce simptome precum amorțirea degetelor de la mâini. Conform mayoclinic.com, furnicăturile se simt îndeosebi în cazul degetelui mare, al indexului și al degetului mijlociu. Degetul mic este rareori afectat.

Radiculopatie cervicală
Această afecțiune apare atunci când un nerv al gâtului este supus unei presiuni sau este inflamat. Boala poate cauza amorțirea degetelor, așa cum se întâmplă și în cazul sindromului de tunel carpian. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de compresie nervoasă.

Diabet
O afecțiune numită neuropatie diabetică poate afecta nervii din picioare, dar și cei din mâini. Totuși, senzația de amorțire se simte mai întâi în cazul degetelor de la picioare.

Sindromul Raynaud
Sindromul Raynaud face ca micile artere din degete să aibă spasme, adică să se închidă și să se deschidă extrem de repede. Acest lucru duce la amorțirea degetelor și afectează circulația sângelui.
Artrita reumatoidă
Această boală autoimună cauzează umflături, sensibilitate și durere la încheieturi. Artrita reumatoidă mai poate duce și la furnicături, amorțire și senzații de arsură în mâini.

Paralizia nervului ulnar
Sindromul tunelului carpian afectează nervul median al mâinii, iar paralizia nervului ulnar afectează nervul ulnar, care se află în zona degetului mic de la mână. Boala duce la amorțirea degetului mic, dar și a celui inelar.

Cauzele mai puțin comune ale amorțirii degetelor de la mâini mai pot include:
boli legate de consumul în exces de alcool;
amiloidoza;
chist ganglionar;
sindromul Giullain-Barre (boală neurologică rară)
HIV;
SIDA;
boala Lyme;
scleroză multiplă;
efecte adverse la anumite medicamente, așa cum sunt și cele utilizate în chimioterapie;
sindromul Sjogren (boală autoimună);
accident vascular cerebral;
sifilis;
vasculită;
deficiență de vitamina B12;
boala Hansen sau lepră;
fractură a încheieturii sau a mâinii.

Simptomele amorțirii degetelor de la mâini
Principalele simptome ale amorțirii degetelor de la mâini țin de senzația de înțepătură, de furnicătură supărătoare, care nu pare cauzată de niciun disconfort. Uneori poți experimenta și arsură sau stare de neputință, ca și cum degetele nu ar mai putea servi funcțiilor lor zilnice.

În unele cazuri, furnicăturile și amorțeala pot fi simptome ale manifestării unei afecțiuni grave. Acestea pot să apară în principal atunci când o persoană are un accident vascular cerebral, adică atunci când un cheag de sânge sau o hemoragie afectează funcționarea creierului. Dacă prezinți simptomele de mai jos, este indicat să ceri asistență medicală de urgență:
confuzie;
dificultăți de respirație;
amețeală;
amorțeală a mâinilor și a degetelor de la mâini;
dureri severe de cap;
dificultate a vorbirii;
stare bruscă de slăbiciune sau paralizie.

Dacă aceste simptome apar regulat, afectându-ți activitățile zilnice și cauzând durere sau disconfort, mergi la medic.

Cum este diagnosticată amorțirea degetelor de la mâini
Doctorul va monitoriza această afecțiune prin verificarea istoricului medical și printr-o examinare fizică a brațelor, palmelor și degetelor. În unele cazuri, medicul îți poate recomanda vizita la un specialist, așa cum este doctorul ortoped sau cel neurolog.

Un alt test comun pentru diagnosticarea amorțelii degetelor de la mâini este scanarea IRM sau RMN (imagistică cu rezonanță magnetică). Acest test ajută la stabilirea zonelor unde oasele sunt dislocate sau rupte la următoarele nivele:
gât;
umeri;
brațe;
încheieturi;
degete.

Oasele dislocate pot apăsa nervii, și din acest motiv pot să apară senzațiile de amorțire.
Testele de sânge pot ajuta medicul să își dea seama dacă afecțiunile care duc la amorțirea degetelor de la mână sunt artrita reumatoidă sau deficiența de vitamina B12.

Cum este tratată amorțirea degetelor de la mâini
Doctorul poate recomanda medicamente pentru reducerea inflamației, așa cum este și ibuprofenul, conform healthline.com.

O altă opțiune este purtarea unui ghips sau a unei atele. Aceste metode te vor ajuta să păstrezi cotul sau încheietura într-o poziție adecvată, astfel încât nervul să nu mai fie presat.
Atunci când tratamentul medicamentos nu funcționează, medicul poate recomanda injecțiile cu steroizi pentru calmarea durerii. De asemenea, și operațiile pot reduce aceste neplăceri, prin eliminarea cauzei care exercită presiune asupra nervilor.

Aceste proceduri includ:
eliberarea tunelului carpian;
decompresia nervului ulnar cu transpoziție anterioară (epicondilectomie medială).

Odihnirea mâinii sau a încheieturii este de obicei cea mai bună modalitate prin care poți reduce inflamația. Poți aplica și gheață în zona afectată, dar este util și să faci exerciții pentru reducerea disconfortului, așa cum poți vedea în filmulețul de mai jos.

Cum poate fi prevenită amorțirea degetelor de la mâini
Cele mai multe cauze asociate cu amorțirea degetelor presupun existența unor răni. Acestea din urmă apar atunci când o persoană este angajată în activități repetitive și/sau care irită și afectează nervii, fapt ce duce mai departe la amorțire.

Iată ce trebuie să faci pentru a nu te mai confrunta cu această neplăcere:
stai într-o poziție corectă atunci când folosești un instrument, o tastatură sau oricare alt dispozitiv ce presupune mișcări repetitive;
femeie cu durere de incheietura
ia o pauză la fiecare 30 de minute sau după fiecare oră;
întinde-ți mușchii pentru a reduce tensiunea;
cumpără-ți dispozitive ergonomice sau de susținere, așa cum sunt fașele pentru încheieturi sau dispozitivele pentru confortul mâinilor pe tastatură.

Amorțirea degetelor de la mâini are, de cele mai multe, cauze banale. În cazul în care situația ta se agravează, consultă de urgență un medic, deoarece această senzație poate ascunde o boală gravă. Sursa: divahair.ro.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web