Setea este o senzatie care apare atunci cand corpul incearca sa transmita semnalul ca este momentul sa isi ia aportul necesar de apa. Organismul are nevoie de hidratare in momente precum efortul fizic intens sau temperaturile ridicate. Acestea sunt situatii in care setea este de natura fiziologica.
Exista persoane care se confrunta cu starea de sete in exces, ceea ce le determina sa consume o cantitate foarte mare de apa. In acest caz, poate fi semnalata prezenta anumitor boli. Iata ce poate ascunde setea in exces si cum poti sa iti dai seama daca suferi de o afectiune:
Deshidratare
Atunci cand organismul nu beneficiaza de suficienta apa pentru a functiona corespunzator, se instaleaza deshidratarea, iar setea este principalul simptom. Aceasta afectiune poate aparea din mai multe motive, precum diareea, transpiratia in exces sau un program intens de exercitii fizice.
Pe langa senzatia excesiva de sete, deshidratarea poate include: culoare inchisa a urinei, gura si piele uscate, senzatie de oboseala, dureri de cap.
Diabet
Prezenta diabetului poate fi identificata prin intermediul senzatiei de sete accentuata. Aceasta afectiune nu permite organismului sa produca suficienta insulina sau sa o utilizeze in mod corespunzator. Un simptom comun al diabetului il reprezinta urinarea frecventa sau in cantitati mult mai mari decat de obicei. in acest mod se realizeaza eliminarea cantitatii de zahar in exces din corp, dar se pierd si multe lichide intr-un interval scurt de timp si intervine deshidratarea.
Pe langa sete si urinare frecventa, alte simptome ale diabetului includ: vedere neclara, oboseala, foame, taieturi si vanatai care se vindeca lent.
Diabet insipid
in ciuda denumirii, aceasta afectiune nu are nicio legatura cu diabetul zaharat. Ea apare atunci cand organismul nu produce suficient din hormonul numit vasopresina, care are rolul de a limita cantitatea de urina. Eliminand atat de multa apa, te confrunti cu setea excesiva, unul dintre simptomele majore. Prezenta diabetului insipid este insotita, fireste, si de deshidratare.
Gura uscata
Xerostomia sau gura uscata afecteaza milioane de oameni. Apare ca urmare a faptului ca glandele salivare nu produc suficienta saliva pentru a pastra gura umeda. Acest fapt poate fi determinat de administrarea medicamentelor pentru tratarea unor afectiuni precum cancerul, dar si de consumul de tutun. Printre simptome se numara: respiratia urat mirositoare, alterarea gustului, iritarea gingiilor sau dificultati in mestecare.
Anemie
Anemia este o afectiune asociata cu lipsa globulelor rosii sanatoase din organism. Unele persoane o dobandesc la nastere, altele se confrunta cu anemia odata cu inaintarea in varsta. Exista multi factori care ar putea sa o cauzeze, inclusiv prezenta altor boli, dieta saraca sau sangerarile masive din timpul menstruatiei.
Anemia usoara nu va induce starea de sete excesiva, dar aceasta se va manifesta odata cu agravarea afectiunii. Alte simptome pot include: ameteala, senzatie de oboseala si slabiciune, piele palida, puls rapid, transpiratie.
Consumul de apa este un lucru extrem de benefic pentru organism, dar daca senzatie de sete persista, atunci este recomandat sa consulti un medic. Oricare ar fi cauza, ea trebuie descoperita pentru tratarea eventualelor afectiuni.