Ficatul este unul dintre organe fara de care nu putem trai. Din pacate, exista mai mult de o suta de tipuri de boli ale sale, fiecare avand propriul set de simptome.
Iata doar cateva dintre semnele comune bolilor hepatice, semne care, potrivit celor de la Ideaspots.com, tind sa fie foarte usor de trecut cu vederea:
Stomac deranjat
Greata si varsaturile pot anunta mai multe boli, printre care si pe cele de ficat. Acest lucru se întampla deoarece ficatul are o capacitate scazuta de a scapa organismul de toxine.
Oboseala si slabiciune generala
Senzatia de oboseala si slabiciune sunt semnale care pot anunta o boala de ficat. Atunci cand ficatul are probleme, organsimul trebuie sa lucreze mult, iar tu sa simti nevoia de mai multa odihna. Acestu lucru se petrece din cauza unei cresteri a toxinelor în sange, care nu pot fi eliminate de ficat în mod corespunzator.
Probleme digestive
Ficatul este important în digestie pentru ca ajuta bila sa proceseze mai bine substantele nutritive si sa fie absorbite de instestinul subtire. În cazul în care ficatul esueaza, puteti avea indigestie sau diaree.
Lipsa poftei de mancare
Atunci cand alimentele nu sunt digerate în mod corespunzator, te poti confrunta cu lipsa poftei de mancare si a pierderii severe în greutate.
Icter
Icterul este o coloratie galbena a pielii, limbii, degetelor si ochilor. Înseamna ca în sange si în tesutul corporal are loc o crestere a bilirubinei, care în mod normal ar trebui evacuata în bila. Bilirubina se acumuleaza atunci cand vechile celule rosii din sange se sparg în interiorul ficatului.
Modificari abdominale
Daca aveti dureri sau crampe în partea inferioara a abdomenului sau va simtiti balonati, acest lucru poate însemna ca aveti ascita si un ficat cu probleme. Ascita este primul semn al unui ficat afectat si reprezinta o acumulare de lichid în cavitatea abdominala.
Retentie de fluide
Retentia de lichide este un prim semn ca ficatul nu functioneaza asa cum ar trebui. Acest lucru se întampla mai ales la glezne si picioare. Este similara cu ascita, doar ca acumularea de lichid se face la nivelul tesutului exterior al extremitatilor inferioare.
Modificari ale coloratiei scaunului
Pentru ca bila nu îsi face treaba bine din cauza unul ficat cu probleme, culoarea scaunului se poate schimba. În loc sa fie maro, aceasta poate deveni galbena pal, gri sau pamantie. Acest lucru nu este periculos daca se întampla periodic, însa poate deveni daca se petrece des.
Dureri abdominale
Aceasta durere se localizeaza, de obicei, în cadranul din dreapta sus a cutiei toracice unde se afla ficatul. Atunci cand acesta nu functioneaza corect, poate exista durere sau sensibilitate în zona afectata.
Hemoragii intestinale, diaree sau costipatie
Ficatul are proprietatea de coagulare, de aceea, daca acestea nu functioneaza cum trebuie puteti avea sangerari intestinale asociate cu diaree sau constipatie.