Laptele matern are o concentratie crescuta in lipide si lactoza, iar mineralele sunt in concentratie mica, corespunzator cu nevoile sugarului. Compozitia formulelor de lapte pentru sugar este stabilita astfel incat sa se apropie cat mai mult posibil de compozitia laptelui matern, in acest fel asigurandu-se aportul nutritiv optim pentru copil.
Principalul glucid al laptelui uman este lactoza (~90%). Lactoza are mai multe roluri foarte importante pentru bebelusi:
favorizeaza procesele fermentative si inhiba procesele de putrefactie care au loc in intestinul gros
stimuleaza absorbtia calciului
reprezinta sursa de galactoza pentru organism (lactoza este formata din glucoza si galactoza)
este principalul component osmotic al laptelui uman, concentratia lui crescuta compensand concentratia scazuta de saruri, lucru foarte important intrucat echilibrul osmotic trebuie sa fie pastrat
Schinelul are o lunga istorie in promovarea laptelui matern. De asemenea, are proprietati care ajuta la stoparea hemoragiilor uterine, eliminand totodata si simptomele depresiei postpartum. Este un bun tonic general digestiv, in special, atunci cand exista o digestie lenta.
Papadia este o planta verde extrem de nutritiva, bogata in minerale si fier. Pentru a creste productia de lapte matern, se consuma sub forma de infuzie, cu patina zeama de lamaie.
Feniculul este o alta planta clasica ce promoveaza laptele matern. Se face un ceai gustos, in combinatie cu o infuzie de seminte de chimen si se pot bea pana la doua cani pe zi.
Anasonul ajuta functiile pancreatice si are un efect antiseptic si carminativ. Totodata, ceaiul de anason are numeroase alte proprietati precum cele vermifuge, emenagoge si diuretice si poate fi folosit in astenie, reumatism, migrene, ameteala si tuse dar si in durerile gastrice si afectiuni ale cailor urinare. Pe langa toate aceste proprietati, ceaiul de anason este si un puternic galactogen. In scop galactogen se bea o infuzie preparata dintr-o lingurita de fructe de anason la 300 ml apa clocotita, care se lasa la infuzat timp de 15 minute. sursa: medicinaplantelor.ro