Avertisment fara precedent al specialistilor. Un aliment extrem de apreciat de foarte multa lume e extrem de periculos si consumul lui in exces te poate imbolnavi de cancer gastric. Nu! Nu este nicio gluma!. Specialistii au oferit si explicatiile. Maslinele innegrite artficial consumate in exces sunt extrem de daunatoare.
Consumul de masline innegrite artificial creste riscul aparitiei cancerului gastric. Aceasta e concluzia ingrijoratoare la care au ajuns cativa experti ai Asociatiei Pro Consumatori (APC). Acestia isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat acestia sa faca achizitii in cunostinta de cauza.
Pentru a innegri maslinele, anumiti producatori pot utiliza doi aditivi: gluconat feros (E 579) si lactat feros (E 585), scriu specialistii de la testecomparative.ro.
Acest lucru este permis de Regulamentul European privind Utilizarea Aditivilor, prin care este aprobata o cantitatea maxima de 150 mg/kg pentru toate produsele.
Cele doua saruri de fier sunt sanatoase si sigure. in combinatie cu oxigenul se declanseaza o reactie de oxidare, in urma careia maslinele devin negre. Prin urmare E-579 si E-585 nu sunt considerati coloranti, ci stabilizatori (de culoare).
Faptul ca uneori maslinele negre sunt uneori „innegrite” nu se cunoaste de catre multi consumatori. Motivul este lipsa de transparenta in etichetarea produselor. Pe eticheta numai stabilizatorul poate fi indepartat din lista de ingrediente, restul nu.
in general, maslinele verzi sunt mai dense, mai ferme, dar si mai amare decat maslinele negre. Cu toate acestea gustul si textura oricaror masline, in cele din urma depind de metoda si durata pregatirii lor. Orice maslina - chiar si una verde - va deveni mai moale dupa ce este tinuta intr-o saramura.
Deci, teoretic, nu este o diferenta mare intre maslinele verzi si cele negre, dar la produsele din comert trebuie totusi mentionat faptul ca maslinele verzi contin frecvent mai multa sare decat maslinele negre coapte natural datorita procesarii lor.