Dorohoi News Logo

Cum se păstrează cel mai bine medicamentele

medicamente

Companiile farmaceutice pun termenul de valabilitate la data cand medicamentul este inca bun tocmai pentru a preveni anumite probleme de acest gen. Termenul de valabilitate pentru majoritatea medicamentelor este de 2-3 ani, dar poate fi si mai scurt pentru unele dintre acestea, de cateva luni. 

Multe medicamente raman eficiente si dupa expirarea termenului de valabilitate, insa cei care vor sa fie mai siguri pot cumpara altele noi in caz de necesitate. Companiile farmaceutice au interesul de a obtine profit si de aceea incurajeaza consumatorii sa innoiasca medicamentele.

Potrivit programului Good Morning America s-a constatat ca foarte multi oameni sunt nesiguri cu privire la modul de folosire al medicamentelor expirate, nu stiu daca este bine sa le foloseasca sau sa le arunce si sa cumpere altele noi. Ei stiu sigur ca un aliment care are data de valabilitate expirata nu mai este bun insa, cand este vorba de medicamente, nu tin cont de acest lucru sau nici nu verifica data respectiva. In urma sondajelor realizate de specialistii in domeniul sanatatii s-a constatat ca multe farmacii vand medicamente cu termenul de valabilitate expirat. S-au dat chiar si amenzi pentru acest lucru. Prin programul Good Morning America s-au verificat rafturile unor mari farmacii si s-au descoperit chiar si teste de sarcina expirate, nu doar vitamine si diferite medicamente.

Concluzia a fost ca trebuie mare atentie cu medicamentele expirate, sau in mod special cu unele dintre ele, cum sunt de exemplu antibioticele. Este bine ca antibioticele sa fie utilizate doar pana la data de valabilitate. De asemenea, antibioticele trebuie pastrate in locuri uscate, racoroase, in conditii normale pentru a-si pastra eficienta. In general un medicament care a expirat isi pierde din eficienta in timp. Potrivit specialistilor unele medicamente sunt inca bune desi le-a expirat data de valabilitate, altele nu.

Medicamentele care nu sunt lichide si au fost pastrate in locuri racoroase si intunecoase pot fi eficiente, nu prezinta niciun risc. Medicamentele lichide se deterioreaza mai repede decat pastilele si ar trebui folosite doar atat cat scrie pe ambalaj. Ele trebuie sa fie pastrate la frigider, sau la temperatura de aproximativ 8 grade Celsius. In ceea ce priveste medicamentele esentiale, cum sunt cele pentru tensiunea arteriala, este bine sa fie consumate doar pana la data expirarii. in general un medicament care are aspectul ciudat sau mirosul schimbat nu mai trebuie folosit.

Daca medicamentele nu sunt pastrate la temperatura adecvata se pot altera si nu mai pot fi folosite, nu mai sunt eficiente. Temperatura de depozitare trebuie sa fie corecta, in general medicatia se tine intr-un loc uscat, intunecos, la temperatura camerei sau la tempertaura mediul ambiant de 15-22 grade Celsius. Unele medicamente se tin la 2-8 grade Celsius, de aceea se pot stoca la frigider. Astfel de medicamente sunt supozitoarele, unguentele, siropurile, tincturile, etc. Mare atentie ca medicamentele sa nu inghete, se poate folosi pentru a preveni acest lucru anumite ambalaje izotermice frigorifice. De asemenea, medicamentele in frigider trebuie protejate impotriva umiditatii, de aceea pot fi puse intr-o punga de plastic sau cutie inchisa ermetic. Evitati sa tineti medicamentele in bucatarie sau in baie deoarece mediul umed sau prea cald le poate altera eficienta. De asemenea, medicamentele nu se tin pe balcon, pe veranda la tara, la indemana copiilor sau in locuri unde au acces animalele de companie.

Unele medicamente expirate care contin substante chimice se pot descompune in urma unor reactii de oxidare, la contactul cu aerului, iar in plus se poate produce si un proces de crestere rapida a unor bacterii din aer (ex. bacteria E.coli). Folosirea unor medicamente cu termenul de valabilitate depasit poate fi un risc de infectii bacteriene, de boli dermatologice sau de tulburari digestive.

Foarte important este sa nu cumparati medicamente in exces si sa nu le utilizati fara sfatul medicului.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web