Dorohoi News Logo

Ce pot păți copiii care nu dorm suficient

copil_doarme

Diabetul de tip 2 la copii apare si din cauza lipsei de somn, potrivit unui studiu realizat de cercetatori britanici, citat de Reuters.

Fiecare ora pe care copiii o dorm in plus in  timpul noptii este asociata cu o greutate corporala scazuta, cresterea masei musculare si o acumulare de zaharuri ma scazuta in sange, au mentionat cercetatorii in revista de specialitate Pediatrics. Obezitatea si nivelul crescut de zaharuri in sange sunt principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2 la copii. Atunci organismul nu ma poate produce suficienta insulina pentru a transforma zaharul in energie.

„Descoperirile noastre arata ca dormind ma mult este o posibilitate simpla si eficienta de a reduce nivelul de sange din organism si de a lupta cu diabetul de tip 2 la copii de varste tot ma mici”, a declarat Christopher Owen de la Universitatea din Londra.

Diabetul de tip 2 era considerat pana acum specific adultilor. Astazi insa a devenit, din pacate, foarte comun si in randul copiilor din cauza faptului ca cei ma multi sunt supraponderali sau obezi, nu fac miscare si mananca alimente bogate in grasimi si zahar.

Pentru acest studiu, cercetatorii au observat obiceiurile de consum si au facut analize pentru peste 4.500 de copii britanici, de 9 si 10 ani. Acestia dormeau in medie 10,5 ore in zilele in care mergeau la scoala. Cu cat somnul este cu ma putin, cu atat rezistenta la insulina este ma mare si apare riscul de diabet de tip 2. De asemenea, grasimea din organism este in cantitate mult ma mare.

Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani trebuie sa doarma intre 9 si 12 ore in fiecare noapte, potrivit Asociatiei Americane de Pediatrie. Lipsa somnului este asociata si cu risc de ranire ma mare, hipertensiune arteriala, obezitate si depresie.

„Copiii care merg la culcare foarte tarziu sau au un program de somn haotic nu au nici mesele foarte regulate si nici nu au energia necesara pentru miscare fizica pe parcursul zilei”, a declarat Stacey Simon care de asemenea a participat la cercetare. Lipsa somnului afecteaza si hormonii care regleaza pofta de mancare, facand copiii sa nu-si poata controla poftele si foamea. Asa apare dorinta de a manca dulciuri, de a rontai tot timpul junk food.

In afara de a avea grija ca cei mici sa mearga la culcare la ora potrivita, parintii trebuie sa aba in vedere si igiena somnului. Aceasta curpinde limitarea accesului la televizor si alte ecrane si evitarea oricarei surse de lumina in camera in care dorm copiii.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web