Esti la birou, este ora 15:00 si iti dai seama ca te-ai enervat pe un coleg care ti-a pus o simpla intrebare. si iti aduci aminte ca ai uitat sa mananci la pranz, poate chiar si dimineata. ti-e foame si esti nervoasa. insa ce se intampla in corpul tau?
Ce schimbari au loc in corpul tau cand ti-e foame si esti nervoasa?
1. Iti scade glicemia
Primul lucru care se intampla atunci cand ti-e foame este consumarea substantelor nutritive de la masa anterioara. Desi corpul tau are stocate substante nutritive pentru situatii de urgenta, acesta incearca sa te convinga sa mananci din nou, astfel incat sa nu apeleze la rezerve. Glucoza, care provine din alimente ce contin carbohidrati, este, in general, combustibilul primar al corpului si al creierului. Daca nivelul de zahar din sange scade prea tare, corpul tau incepe sa vada acest lucru ca pe un pericol pentru organism, deoarece creierul nu va mai avea la dispozitie combustibilul preferat pentru a functiona. iti va fi dificil sa te concentrezi si chiar si sa te porti frumos cu cei din jurul tau.
2. Stomacul da semnale creierului
Corpul tau are multe modalitati prin care te incurajeaza sa mananci pentru a evita senzatia de foame. Atunci cand zaharul din sange incepe sa scada, stomacul trimite un semnal catre creier ca are nevoie de hrana. Odata ce semnalul ajunge la creier, acesta declanseaza o multitudine de semnale catre alte organe pentru a indica o eventuala situatie de urgenta.
3. Nivelul hormonilor de stres creste
Din cauza faptului ca rezerva de glucoza este limitata, creierul trimite un semnal de urgenta spunand organismului sa elibereze hormoni de stres din glanda suprarenala. Acesti doi hormoni sunt epinefrina si cortizolul. Sunt eliberati pentru a activa mecanismul de lupta si pentru a te motiva sa mananci. De asemenea, iti pot da o stare de anxietate, deoarece corpul tau se pregateste sa se lupte pentru mancare. Avand in vedere ca nu trebuie sa ne luptam pentru mancare sau sa o vanam, organismul interpreteaza chiar si cel mai usor semnal ca pe o amenintare la adresa sigurantei tale.
4. Nivelul hormonilor fericirii scade
Pe langa cresterea nivelului hormonilor de stres, hormonul fericirii (dopamina) scade. Exista si un alt hormon care este declansat atunci cand stomacul este gol. Ghrelin este un hormon secretat de stomac si semnaleaza creierul ca organismul are nevoie de mancare. Cand nivelul de ghrelin este ridicat, nivelul dopaminei scade. sursa: eva.ro