In post, important este nu doar ce alimente alegi sa consumi, ci si cum le combini. Pentru a preveni problemele digestive si senzatia de slabiciune, e bine sa tii cont de cateva sfaturi.
Combina cerealele cu leguminoasele
O categorie de alimente esentiale pe perioada postului sunt proteinele vegetale. Pe langa faptul ca sunt o sursa importanta de energie, acestea protejeaza vasele de sange, potolesc foamea pentru un timp indelungat si contin enzime bune pentru tranzitul intestinal. Cele mai bune surse de proteine vegetale pe care le poti include in meniul tau sunt: migdalele, orezul integral, hrisca, soia, spanacul. Principala combinatie de proteine pe care este indicat sa o consumi in post este cea dintre produsele pe baza de cereale cu leguminoase.
Chiftelele din naut, un preparat hranitor
Pe langa alimentele pe care le consumam an de an pe perioada postului, cum sunt ciupercile, soia, cartofii, fasolea, halvaua, un preparat hranitor pe care il poti include in dieta ta este falafelul, chiftelutele pe baza de naut. Astfel, nu numai ca iti diversifici alimentatia, ci poti profita de beneficiile nautului, un bun inlocuitor pentru carne. Mancarurile pe baza de naut aduc nu numai proteine bune, dar si fibre, vitamine si antioxidanti. Ca si celelalte leguminoase, nautul are efect benefic pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange.
Include in meniu produsele din soia
Printre alegerile alimentare bune pe perioada postului si nu numai se numara produsele din soia. Indiferent daca pui in cosul de cumparaturi branza tofu, granule, snitele sau lapte de soia, toate iti aduc un aport mare de vitamine (D, A, C, E, K, cele din complexul B), minerale (calciu, cupru, zinc, magneziu) si fibre. Important este sa alegem produse de soia nemodificate genetic, anume cele care au inscriptia bio pe ambalaj, doza zilnica recomandata de nutritionisti fiind de 200 de grame.
Atentie la etichetele produselor de post
Pentru ca exista produse vegetale pe rafturile magazinelor care contin multi coloranti artificiali si conservanti, este important sa citim cu atentie eticheta. De exemplu, unele pateuri vegetale contin E 452, E 412, E 407, E 470, E 621, E 150, care sunt, de fapt, agenti de ingrosare si emulgatori, ingrediente care pot afecta sanatatea. Atunci cand citim eticheta produselor de post este bine sa verificam si cantitatea de sare pe care o contin. O parte dintre ele pot avea in compozitie multa sare, uneori aproape de cantitatea care este recomandata zilnic. sursa: clickpoftabuna.ro