Parazitii intestinali reprezinta o patologie frecventa a tubului gastrointestinal din cauza standardului igienico sanitar. Se estimeaza ca 80 % dintre persoane prezinta parazitoze intestinale. Cea mai frecventa este lambliaza.
„Acesti paraziti pot sa produca o boala diareica cu o evolutie de durata, nu cu multe scaune, dar cu tulburari gastrointestinale. Foarte frecvent se insotesc de fenomene de alergie, eruptii tegumentare, astm bronsic. Aceste boli la anumite persoane nu dau simptomatologie. In momentul in care 80 la suta din persoane sunt infectate cu parazitoza este foarte greu sa eviti reinfectarea. Se trateaza doar cazurile care au simptomatologie, cazurile la care datorita parazitozei intestinale apar complicatii cum este sindromul de malabsortie”, a spus dr. Virgil Musta, medic primar.
Ca si tratament sunt antiparazitare cu spectrul larg, insa, daca nu se reuseste vindecarea se prescriu tratamente specifice pentru fiecare parazit in parte.
„Nu sunt boli severe, dar sunt boli care, in timp duc la un organism slabit si predispun la o serie de alte boli. Alimentatia este foarte importanta pentru sanatatea organismului si apar tulburari in absorbtia si alimentarea organismului.” a spus dr. Virgil Musta, medic primar.
„Parazitii sunt agenti patogeni care se gasesc in apa, in alimente, in sol. Principala cauza este lipsa de igiena. Tarile in care standardul igienico sanitar este scazut, in care nu avem obisnuinta de a ne spala pe maini, de a pastra curatenie in casa unde preparam mancarea. In plus, datorita faptului ca sunt persoane care nu se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta, se contamineaza, apoi pun mana pe diferite obiecte. Daca intri in contact cu acest parazit, automat te vei infecta cu aceasta parazitoza.”
Primele simptome sunt cele digestive, urmate de greturi, varsaturi, scaune moi si abundente sau o stare de oboseala ce impun un consult la medicul specialist.
„Simptomele sunt cele digestive, greturi, uneori balonari, scaune mai moi, alteori chiar boala diareica cu scaune apoase, abundente, stare de oboseala. Copiii acuza mancarimi la nas, apare si asa zisa fata incercanata. Au simptomatologie destul de nespecifica si diversa. Pentru diagnostic, daca te confrunti cu aceasta suspiciune este necesar un examen coproparazitologic.” adauga dr. Virgil Musta, medic primar.
Igiena este principalul factor pentru a preveni acesti paraziti intestinali. Nu exista nici tratament preventiv si nici vaccin pentru a evita o eventuala contaminare.