Iarna inseamna frig, lapovita, zapada - acestea fiind surse de disconfort pentru pacientii cu afectiuni cardiace, mai ales daca acestia nu se protejeaza corespunzator si se expun la frig timp indelungat.
De aceea, este indicat ca pacientii cu afectiuni cardiovasculare sa evite deplasarile in aceasta perioada a anului, dar daca totusi trebuie sa iasa din casa, atunci este recomandat sa aiba grija sa se imbrace si sa se incalte corespunzator.
Frigul determina fenomenul de vasoconstrictie. Pentru a conserva caldura corpului, vasele de sange se contracta, iar odata cu ingustarea lor creste presiunea sangelui. Astfel se explica de ce cardiacilor le creste tensiunea arteriala atunci cand se expun la frig, prezentand un risc de a suferi un preinfarct sau infarct.
Riscurile expunerii la frig
Vaccinarea gripala este esentiala in cazul pacientilor cu boli croncie. Astfel, bolnavii cardiaci sunt considerati o categorie cu risc crescut de complicatii in sezonul rece, fiindca pot prezenta probleme grave de sanatate in cazul unei infectii cu virusul gripal, de exemplu. De aceea, ei beneficiaza de vaccinare gripala gratuita si este recomandat sa se vaccineze. Miocardita, o inflamatie a muschiului inimii si pericardita, inflamatie a pericardului, sunt doua dintre riscurile la care se expun cardiacii care sufera de gripa.
Infectiile bacteriene constituie un alt risc. Frigul si umezeala scad imunitatea si favorizeaza infectiile bacteriene, iar pentru pacientul cardiac infectiile bacteriene sunt chiar mai periculoase decat infectiile cu virusuri. Cele mai dese infectii bacteriene sunt amigdalitele si pneumoniile, care apar mai ales iarna, dar si infectiile pielii, cum sunt furunculozele. Aceste infectii trebuie tratate imediat ce au aparut deoarece pot pune in pericol sanatatea inimii prin declansarea reumatismului articular acut.
Reguli utile pe timp de iarna
Nitroglicerina in buzunar. O regula importanta pentru cardiaci: sa aiba in permanenta nitroglicerina in buzunar, iar daca se intampla sa simta o durere brusca in piept, este bine sa se aseze pe o banca si sa-si administreze o tableta de nitroglicerina sub limba. Daca problema se agraveaza, trebuie sa sune la 112.
Respectarea medicatiei zilnice. Afectiunile cardiovasculare sunt boli cronice, de aceea pacientii trebuie sa respecte medicatia prescrisa de medicul cardiolog.
Un regim alimentar cat mai strict. Este indicat ca acesti pacienti sa aiba un regim de viata echilibrat, fara excese, sa se hidrateze corect, sa nu manance gras. Ideal ar fi daca ar renunta la fainoase, alimente bogate in grasime animala, dar si la prajituri si dulciuri. Dieta lor trebuie sa contina cat mai multe legume si salate, dar si cereale integrale pentru un tranzit intestinal corect si evitarea constipatiei. Sarea trebuie redusa considerabil, pentru a evita instalarea edemelor la nivelul membrelor inferioare.
Trecerea de la cald la frig sa fie treptata. Daca totusi un pacient cu afectiuni cardiovasculare este nevoit sa iasa din casa, el nu trebuie sa se expuna brusc la temperatura scazuta. Este indicata o trecere intermediara la frig, astfel acesta poate sa stea cateva minute in scara blocului pentru a se obisnui treptat cu mediul exterior.