Iarna, organismul este mai sensibil si mai predispus pericolului de a se imbolnavi. Include in dieta ta alimente care te ajuta sa ai un sistem imunitar puternic, pline de vitamine si minerale.
Broccoli si spanac pentru o sanatate de fier. Broccoli este incarcat cu un arsenal de vitamine si minerale. Contine cantitati mari de vitamine A, C si E, precum si antioxidanti, care ne feresc de infectii. Secretul pentru a-i pastra intacte toate proprietatile nutritive este de a-l gati cat mai putin posibil. Spanacul este bogat in fier si vitamina C, dar contine si multi antioxidanti precum betacarotenul, care maresc capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infectiile.
Usturoiul, aroma binefacatoare. Contine alicina, un compus care lupta impotriva infectiilor. Cercetatorii britanici au dat unui numar de 146 de oameni extract de usturoi, 12 saptamani. Cei care au luat usturoi erau cu 30% mai putin predispusi sa raceasca decat ceilalti. Alte studii arata ca persoanele care consuma mai mult de 6 catei de usturoi pe saptamana au un risc cu 50% mai mic de a se imbolnavi de cancer de stomac.
Citrice si ardei gras rosu, pline de vitamina C. Citricele contin doze mari de vitamina C. Studiile au aratat ca aceasta vitamina poate diminua simptomele racelii cu pana la 23%. Si pentru asta nu este nevoie decat de maximum 8 grame. Aceasta vitamina este responsabila de cresterea productiei de celule albe in sange, care lupta impotriva infectiilor. In afara de citrice, alte alimente care au o cantitate mare de vitamina C sunt papaya, dovleacul, rosiile, broccoli, varza de Bruxelles si ardeii grasi rosii. Acestia din urma contin si betacaroten. Vitamina C ajuta la mentinerea unui ten sanatos, iar betacarotenul este bun pentru ochi si piele.
Ghimbirul tine departe gripa. Aceasta radacina contine uleiuri aromatice (sesquitepene) care previn gripa si raceala. Ghimbirul amelioreaza durerea, tusea si febra, dar poate actiona si ca sedative usor, astfel ca te vei simti mai confortabil si vei avea un somn odihnitor. Pune 1 lingurita ghimbir razuit intr-o cana cu ceai fierbinte si bea de 2-3 ori pe zi. Studii recente arata ca ghimbirul ajuta la tratarea durerilor cronice si are proprietati de scadere a colesterolului.
Nu uita de iaurt. Studiile au aratat ca un iaurt consumat zilnic elimina pana la 25% posibilitatea de a raci. Bacteria care este raspunzatoare de acest beneficiu este Lactobacillus reuteri, care blocheaza inmultirea virusurilor care ne invadeaza organismul atunci cand ne imbolnavim. Nu toate iaurturile contin aceasta bacterie, asa ca ar fi bine sa verifici etichetele. Intr un studiu al cercetatorilor suedezi, efectuat pe un esantion de 181 de muncitori dintr-o fabrica, cei care au mancat zilnic iaurt cu Lactobacillus reuteri s-au imbolnavit mai putin decat cei care nu au consumat iaurtul cu aceasta bacterie. sursa: clickpoftabuna.ro