Dorohoi News Logo

Obiceiuri care favorizează parodontoza

parodontoza

Cariile netratate pot fi cauza mai multor boli grave printre care si parodontoza, o afectiune a gingiilor, potrivit medicilor stomatologi. 

Ei sustin ca starea de sanatate a organismului poate influenta evolutia si progresia acestei boli. De aceea, este foarte importanta tratarea bolilor generale asociate afectiunilor parodontale.

Potrivit statisticilor, o treime dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani sunt afectate de parodontopatie, sau parodontoza, o boala grava a gingiilor. Boala este provocata in principal de bacterii. Fumatul si cariile netratate sunt principalii factori favorizanti ai acestei afectiuni, anunta Gandul. Parodontoza este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.

In prima faza apare inflamatia gingiei - gingivita. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei - devine moale, si a culorii - spre rosu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflameaza si desprind de pe dinti, apar dureri, senzatie de prurit gingival, gingiile sangereaza foarte usor, chiar si la periaj cu pariuta cu par moale. Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale ("buzunarase" formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.).
In final dintii sunt expulzati din alveolele dentare.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web