Dorohoi News Logo

GRAV! Această boală se transmite la fel de ușor ca gripa și te poate ucide în 24 de ore

simptomele-meningitei

Principalele simptome ale acestei boli sun ca si cele ale unei gripe severe, adica dureri in zona cervicala, gat intepenit, febra, frisoane, dureri de cap si, in mod special, varsaturi, somnolenta sau dureri musculare.

Medicii trag un semnal de alarma, sustinand ca meningita se manifesta in special la copii sau la adultii tineri, dar ea poate afecta si persoanele mai in varsta. Meningita actioneaza oricum asupra persoanelor cu un sistem imunitar scazut. Specialistii au ajuns la concluzia ca exista mai multe tipuri de meningita, in functie de ceea ce o provoaca. Astfel, exista meningita virala, bacteriana, meningococica, pneumococica, stafilococica, streptococica, cu bacili gram negativi, tuberculoasa, coriomeningita limfocitara benigna, meningita urliana, meningita cu HIV si meningita fungice, potrivit Doctorulzilei.ro.

Meningita virala este cea mai raspandita. Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre copii risca sa faca acest tipe de meningita. Afactiunea se ia prin mancare, apa sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Copiii mici sunt cei mai expusi, mai ales cei care se afla in colectivitate. De asemenea, meningita bacteriana, mai rar intalnita, este cauzata de un meningococ sau pneumococ, bacterii care se gasesc la nivelul gatului sau nasului infundat. Ele nu cauzeaza probleme mari, decat atunci cand ajung in sange, declansand boala necrutatoare. Meningita se transmite de la om la om prin saliva sau secretii nazale. In cazul in care nu este tratata, meningita poate sa provoace afectiuni ireversibile ale creierului si poate produce decesul unei persoane in 24 de ore.

Cum tratam eficient meningita!
Deoarece simptomele sale sunt asemanatoare unei gripe, meningita poate evolua foarte rapid fara ca pacientul sa se alarmeze. Este important totusi, ca in cazul in simptomele asociate racelii sunt insotite si de varsaturi sau dureri de cap, pacientul sa se prezinte de urgenta la medic. Meningita poate fi diagnosticata printr-o serie de analize, cum ar fi testele de sange, tomografie sau RMN. Aceste teste sunt importante pentru identificarea tipului de meningita si tratarea ei cat mai rapid.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web