Se spune ca e mai simplu sa previi decat sa tratezi. Iar medicina moderna a dezvoltat nenumarate teste de tip screening la care putem sa apelam pentru a elimina riscul aparitiei unor boli la care femeile sunt de obicei mai expuse decat barbatii. Iata o lista cu aceste teste si varstele la care este recomandat sa le faci.
Audiograma.
Daca nu reusesti mereu sa auzi ce spun cei din jur, auzi un tiuit ciudat în ureche sau ai senzatia permanenta de urechi înfundate, este cazul sa te programezi la un astfel de test. Cu atat mai indicat este si daca ai în familie persoane care si-au pierdut partial sau complet auzul. Otoscleroza, o boala genetica ce favorizeaza cresterea anormala a osului din urechea interna e mai prevalenta la femei dect la barbati si poate aparea în tipul sarcinii sau între varstele de 15 si 30 de ani. Testul consta în ascultarea la casti a unor sunete si diferentierea între mai multe tonuri si frecvente. Este bine sa faci o audiograma la fiecare 2-5 ani.
Testul densitatii osoase.
Acest test determina riscul de osteoporoza, o boala invalidanta care afecteaza milioane de oameni din întreaga lume, iar 80% dintre acestia sunt femei. Testul este recomandat dupa varsta de 65 de ani si apoi, la fiecare cinci ani. Femeile pot pierde pana la o treime din masa osoasa, la cinci-sapte ani dupa instalarea menopauzei, asa ca daca cantaresti mai putin de 57 de kilograme, ai fumat sau ai în familie un istoric de osteoporoza, ar fi bine sa îsi faci testul chiar mai devreme. Daca rezultatele testului vor indica faptul ca ai o densitate osoasa scazuta, atunci medicii îti vor recomanda sa consumi cel putin 1000 de miligrame de calciu zilnic împreuna cu cel putin 400 de unitati de vitamina D.
Examenul clinic al sanului si mamografia.
Ambele teste pot depista cancerul la san în faze incipiente, tratabile. De altfel, studiile arata ca daca boala este descoperita devreme, rata de supravietuire la 5 ani apare în 97% din cazuri. Începand cu varsta de 20 de ani ar trebui efectuat examenul manual al sanului de catre medicul curant. Dupa 40 de ani este indicat sa faci o mamografie o data pe an. În general, este bine sa programezi mamografia chiar dupa încheierea menstruatiei.
Colonoscopia.
Este testul care detecteaza cancerul colorectal înainte sa apara simptomele. În acest stadiu, boala poate fi tratata. În general, medicii recomanda ca acest examen sa fie facut la varsta de 50 de ani. Totusi, daca în familie exista un istoric de cancer colorectal este bine sa faci testul la o varsta cu 10 ani mai mica decat cea la care au fost diagnosticate rudele tale. Daca nu exista probleme în familie, poti repeta acest test o data la 10 ani.
Examen complet al ochilor.
Este indicat pentru a preveni orice fel de probleme oculare, d ela modificarea dioptriilor pana la glaucom sau cataracta. Cu atat mai mult cu cat daca sunt descoperite din timp, multe dintre aceste probleme pot fi tinute sub control. Chiar daca ai vederea buna, la varsta de 40 de ani este indicat un control medical complet al ochilor, dupa care acesta trebuie repetat la fiecare doi ani, pana la varsta de 65 de ani. Dupa aceasta varsta, controlul ar trebui sa fie annual. Daca suferi de diabet sau în familia ta exista cazuri de glaucom, fa-ti testul înainte de varsta de 40 de ani. Daca porti lentile de contact, mergi la oftalmolog anual.
Profilaxie dentara.
La stomatolog nu trebuie sa ajungi doar cand ai abces sau te doare o masea. Un control profilactic poate juca un rol decisiv în prevenirea cancerului oral, al bolii parodontale sau a cariilor. De doua ori pe an ar trebui sa ajungi la medicul dentist pentru un detartraj si un control de rutina. Daca esti gravida sau iei pilule contraceptive poti fi predispusa la boli gingivale. Daca fumezi sau bei alcool mai mult decat ocazional poti fi mai expusa la riscul de cancer oral si boala parodontala.
Spirometrie.
Este o testare a respiratiei si a capacitatii pulmonare, indicata mai ales daca esti fumatoare, daca fumezi un pachet de tigari pe zi, ai o tuse seaca recurenta sau chiar un suierat deranjantatunci cand tusesti. E bine sa faci testul chiar si în cazul în care ai renuntat la tigari dar ai fumat multi ani. Daca rezutatele nu sunt normale, medicul ar putea recomanda o tomografie computerizata (CT) în zona pipeitului, pentru a depista un potential caner pulmonar.