Ritmul cardiac, cunoscut si sub denumirea de puls, reprezinta bataile inimii unui om in decurs de un minut. Un puls normal depinde de individ, de varsta, de starea inimii, daca persoana sta pe loc sau se afla in miscare, daca ia medicamente, dar poate fi influentat de temperatura aerului si de spatiul in care se afla.
Frecventa pulsului se exprima in numar de batai pe minut (bpm) si are valori normale diferite in functie de varsta:
nou-nascut: 100 – 150 bmp;
sugar 3-6 luni: 90 – 120 bpm;
sugar 6-12 luni: 80 – 120 bpm;
copii 1-10 ani: 70 – 130 bpm;
copii peste 10 ani si adulti: 60 – 100 bpm.
Monitorizarea pulsului este o investigatie fundamentala in descoperirea unei afectiuni cardiace. Mai mult, conform Asociatiei Nationale a Accidentului Vascular Cerebral, masurarea pulsului o data pe luna poate ajuta la prevenirea decesului prin accident vascular cerebral (AVC). Este recomandat ca verificarea sa fie realizata atat in stare de repaus, cat si atunci cand supunem organismul unui efort intens. Se afirma ca oamenii cu puls mai rar au un prognostic cardiovascular mai bun.
Trebuie sa nu uiti ca un puls mai mic de 60 de batai pe minut poate semnala anumite probleme medicale, daca este insotit si de alte simptome. Tensiunea arteriala se masoara in cmHg (mercur) si are doua valori (de exemplu, 12,8). Prima valoare reprezinta tensiunea arteriala sistolica (presiunea sangelui cand inima pompeaza sange), iar a doua tensiunea arteriala diastolica (presiunea cand inima nu pompeaza sange). Periculoasa este atat cresterea tensiunii mari (sistolice), cat si a celei mici (diastolice).
Care este tensiunea normala
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cmHg. Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune, iar daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune. Nu exista diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste valorile normale ale tensiunii arteriale.