Multe persoane întâmpină o cădere de calciu sau de glicemie, însă acestea sunt foarte ușor de confundat și au tratamente diferite.
Hipocalcemia și hipoglicemia, asa cum sunt intitulate în termeni medicali cele două „căderi”, sunt expresia scăderii drastice, de multe ori bruște, a concentrației calciului, respectiv a glucozei din sânge.
Atât căderea de calciu, cât și cea de glicemie se manifestă prin tremurături, transpirații abundente, senzație de furnicături în mâini și picioare. De asemenea, amețeli, dureri abdominale și palpitații. Mai mult decât atât, cele două mai pot avea o cauză comună, ea fiind insuficiența renală.
Potrivit floaredetei.ro, diferențele sunt vizibile doar dacă le cunoști. Astfel, poți fi sigur că te confrunți cu o cădere de calciu dacă ai palpitații și te sufoci, înghiți cu dificultate alimentele din cauza spasmelor laringiene, ai furnicături în jurul gurii, ai pierderi de memorie sau halucinații sau prezinți semnele Chvostek (la lovirea ușoară și repetată a comisurii buzelor are loc contracția buzei superioare, a obrazului sau a orbicularului pleoapelor).
Atunci când prezinți o cădere de glicemie trebuie să știi că te ia foamea, ești agitat și irascibil, nu te poți concentra, te doare capul, te învăluie grețurile, ai furnicături la nivelul buzelor și se încețoșează vederea sau, în cazuri izolate, hipoglicemia severă poate duce la comă.