Balonarea este senzatia de distensie, de prea plin care apare la nivelul abdomenului postprandial (dupa mese).
Cauzele care produc balonarea:
- mese copioase, alimentatie excesiva atunci cand se consuma alimente in excesv si/sau amestecate
intolerante digestive la diverse alimente: produse lactate, fructe, cruditati, alimente bogate in amidon, gluten, lactoza;
- colonul iritabil, atunci cand fie prin modificari de tranzit, de peristaltica a musculaurii intestinale sau deficit de flora bacteriana saprofita pot determina acumularea de gaze in intestin;
- aerocolia, acumularea de aer in intestin, atunci cand se inghite prea mult aer in timpul meselor (vorbitul in timpul mesei, mancatul pe fuga, consumul unor bauturi carbogazoase, sugarii inghit aerul o data cu laptele);
- infectii ale tubului digestiv: parazitoze intestinale, enterite;
Gazele care se acumuleaza in intestine sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, nitrogen, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan.
Pentru a preveni aceste manifestari nedorite este recomandat sa se respecte cateva reguli de igiena alimentara:
- mesele sa fie luate pe cat posibil la ore fixe;
- evitarea bauturilor carbo-gazoase, alimentelor prea reci sau prea fierbinti, evitarea mancatului "in graba", vorbitul in timpul mesei (pentru a evita inghitirea aerului);
- evitarea consumului de condimente, grasimi, alimente afumate, alimentele care produc fermentatie (fructe, cruditati) sau fasole, mazare, varza, linte; evitarea tariilor, fumatului;
- evitarea stresului, emotiilor puternice in timpul mesei, discutiilor contradictorii la masa;
- evitarea consumului de medicamente care produc iritatie a mucoasei intestinale si agraveaza simtomatologia dar tratarea bolilor care produc aceste simtome: enterocolita, colita de putrefactie, colon iritabil.