Sa presari zahar peste o rana contribuie la vindecare mai mult decat antibioticele, potrivit unui studiu recent. Noile cercetari arata ca medicina alternativa din Africa detine cheia tratarii ranilor printr-o metoda care sfideaza medicina moderna.
Potrivit studiului, zaharul absoarbe apa din rana si astfel accelereaza procesul de vindecare. Intrucat bacteriile au nevoie de apa pentru a supravietui, rana se inchide fara complicatii. Cel care a condus echipa de cercetare, Moses Murandu, de la Wolverhampton University, a crescut in Zimbabwe, unde tatal lui folosea zahar pentru a vindeca rani si a reduce durerea.
Cand s-a mutat in Marea Britanie, Murandu a constatat ca zaharul nu era recunoscut ca o metoda traditionala eficienta. Unul dintre pacientii care au primit un astfel de tratament ca parte a cercetarii este Alan Bayliss, din Birmingham, care era tratat la sectia de reabilitare a pacientilor cu membre amputate a spitalului Moseley Hall. Lui Alan i-a fost amputat piciorul drept de la genunchi in jos. In timpul recuperarii dupa operatie, ranile nu se vindecau asa cum trebuie. Asistentele l-au contactat pe Murandu, iar Bayliss a primit tratamentul cu zahar, iar in doua saptamani, rana se micsorase drastic. Pana acum, 35 de pacienti au primit acest tratament si au constatat pe propria piele rezultatele suprinzatoare, fara efecte adverse.
Zaharul este un aliment obtinut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză (un dizaharid solid, alb, cristalin), care îi conferă un gust dulce pronunțat. Este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Se digeră repede, constituind o sursă rapidă de glucoză, un monozaharid care este folosit în celulele biologice pentru producerea de energie. Există două tipuri de zahăr: zahărul brut, nerafinat, care, pe lângă zaharoză, mai păstrează și urme din alte substanțe naturale provenite din planta de extracție, și zahărul alb rafinat, care conține exclusiv zaharoză, toate celelalte substanțe fiind înlăturate prin procedee chimice. Zahărul comercializat sub denumirea de zahăr brun poate fi zahăr brut, nerafinat, sau zahăr alb rafinat, care a fost colorat după rafinare cu melasă sau caramel.