Din vremuri de demult, oamenii au observat ca frunzele, coaja si seva arborelui de tei au anumite insusiri speciale si le foloseau ca leacuri pentru vindecarea ranilor trupului.
Oamenii au observat ca florile de tei nu sunt niste simple flori, ci ca ascund puteri curative. Unii chiar credeau ca stand cateva zile in copacul de tei atunci cand acesta se afla in floare se pot vindeca de epilepsie. Vechile popoare germanice considerau teiul un arbore sacru, pe care il respectau si il onorau in mod periodic. Teiul era unul din arborii cel mai des pomeniti in scrierile romanesti din perioada romantismului, perceput ca ocrotitorul principal al iubirii celor tineri. Astazi, indragitele flori de tei cunosc o larga intrebuintare in medicina populara, dar nu numai. Oamenii de stiinta le-au descoperit florilor micute si gingase noi valente. Frunzele sunt si ele utilizate astazi insa intr-un procent mai mic din cauza gustului amarui pe care il dau prin fierbere.
Exista mai multe specii de tei, insa cele mai studiate si considerate cu adevarat benefice este specia Tilia tomentosa, teiul alb-argintiu. Intr-adevar, florile de tei au in compozitia lor anumite substante chimice precum mucilagiile care au un efect cicatrizant, flavonoide – ce se bucura de un puternic rol antioxidant, prevenind aparitia cancerului si a bolilor de inima, ulei volatil, zahar, acetilcolina, tanin, vitamina C. Substanta responsabile de mirosul tare, specific al florilor de tei, este farnesolul care se gaseste in uleiul volatil.
Folosite sub forma de infuzie, florile de tei au un efect benefic asupra organismului. Gratie actiunii sale sudorifice si de stimulare a transpiratiei si a bunei circulatii a sangelui, florile de tei ajuta organismul sa invinga raceala, gripa si febra. Teiul este eficient si in calmarea tusei si in tratarea bronsitei, favorizand functionarea propice a cailor respiratorii si eliminarea secretiilor excesive. De asemenea, florile de tei pot fi folosite si ca remediu naturist si sedativ in tratarea suparatoarelor dureri de cap si a celor reumatice.
Consumata calda, pe cale interna, infuzia de flori de tei are capacitatea de a elimina toxinele din organism prin urina. In tulburarile care survin in perioada menopauzei, maceratul din flori de tei poate fi un ajutor pretios. De asemenea, una din intrebuintarile pe care oamenii de stiinta au atribuit-o recent florilor de tei (infuziei) este aceea de a reduce aciditatea gastrica, avand un efect benefic in cazul arsurilor stomacale. Mai mult, teiul trateaza si starile de greata si senzatia de voma.
Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul ca florile de tei actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos. Uleiul volatil continut de florile de tei are efect antiseptic si neurosedativ, fiind recomandat in cazul starilor de iritabilitate, anxietate sau chiar si in cazul atacurilor de panica. Pentru combaterea insomniilor si pentru inducerea unui somn linistit, este indicata consumarea unei cesti de ceai de tei inainte de merge la culcare. Mai ales in cazul copiilor nervosi si agitati…
Florile de tei reprezinta un remediu floral excelent pentru frumusete si pentru mentinerea ei. Infuzia din flori de tei, racita si aplicata seara sub forma de comprese, reduce aspectul negru-violet al pielii de sub ochi. De asemenea, baile cu flori de tei combinate cu alte plante revigoreaza pielea, tonifiind-o, catifeland-o si prevenind uscarea acesteia. Compresele cu infuzie de flori de tei au un efect decongestionat. Calmeaza pielea iritata si reduc senzatia de mancarime provocata de anumite eruptii cutanate. Anumite trucuri de infrumusetare mostenite de la bunicile noastre ne invata sa ne clatim parul cu infuzie proaspata de flori de tei pentru a-l impiedica sa cada, dandu-i totodata stralucire.
Atentie insa! Chiar daca nu se cunosc efecte adverse ale consumului de ceai de tei, nu folosi infuzia de flori de tei in exces si nici in concentratie foarte mare. O poti consuma in mod periodic, insa cu moderatie. Chiar daca alergiile la florile de tei sunt destul de rare, persoanelor sensibile din punct de vedere alergologic nu le este indicat sa nu consume ceai de flori de tei pe cale interna sau sa stea in preajma teilor infloriti.