Părinţii se încăpăţânează să-şi oblige copiii să mănânce tot din farfurie, însă acest aspect poate să aibă un impact asupra vieţii de adult.
Părinţii sunt obişnuiţi să le reproşeze copiilor că nu au mâncat tot din farfurie, iar uneori ajung să îi oblige pe cei mici să consume alimente peste măsură fără să realizeze că acest lucru poate să aibă un impact asupra vieţii de adult.
„În momentul în care ne obligăm copilul să termine tot din farfurie nu facem decât să aducem frustarea în timpul mesei, iar cel mic inevitabil să aibă o relaţie deficitară cu mâncarea. Părinţii trebuie să înţeleagă că un copil acumulează kilograme în plus dacă este forţat să mănânce la o masă cât mai multe alimente, însă acest lucru poate să îl afecteze în timp şi poate ajunge să acumuleze cât mai multe kilograme în plus. Este indicat să fim aproape de copii şi să le oferim toate informaţiile despre alimente şi să îi lăsăm să aibă iniţiativă. În caz contrar pot începe să mănânce chestii pe furiş. Până la vârsta de 5 ani cei mici ştiu când s-au săturat, însă rolul părinţilor este să le pună la dispoziţie alimente sănătoase şi diversificate“, a spus Mihaela Soare, psiholog.
Care este cheia succesului?
Medicii pediatri au precizat că de fapt educaţia gustului se face din copilărie, iar părinţii sunt cei care trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos. „Kilogramele acumulate în plus ne arată clar că un copil are un dezechilibru între cantitatea de mâncare consumată, dar şi lipsa mişcării zilnice. Dacă părinţii sunt cei care au o alimentaţie dezordonată atunci cu siguranţă şi cei mici vor adopta acelaşi stil de viaţă. Copilul trebuie să înveţe să trebuie să se aşeze la masă, iar dacă refuze să mănânce va trece la masa următoare. Atunci când este sănătos nu trebuie să ne facem prea multe probleme, iar atunci când i se va face foame, va cere de mâncare“, a precizat Adriana Tudor, medic pediatru.
Specialiştii au mai precizat că părinţii trebuie să îşi pună un semn de întrebare atunci când au un copil supraponderal şi să nu mai dea vina pe zahăr sau de grăsimea din dietă. Sedentarismul şi cantitatea mare de alimente consumate la o singură masă fac din copiii din ziua de astăzi nişte obezi.