Etichete mai clare si care contin toate ingredientele produselor vrac. Asta am putea vedea in urmatoarea perioada la raft, dupa discutiile privind un ordin publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Primele pe lista sunt produsele congelate de panificatie, iar comerciantii vor fi nevoiti sa mentioneze daca franzela abia scoasa din cuptor are zaharuri sau amelioratori. In urma discutiilor cu industria propunerea s-ar putea extinde sI la alte produse vandute vrac, cum este branza.
Comerciantii de produse de panificatie sunt deja obligati sa scrie pe etichetele croissantelor, franzelelor si chiflelor daca au fost in prealabil congelate. Printr-un ordin nou al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, etichetele se vor schimba din nou. Vanzatorii vor fi nevoiti sa isi atentioneze clientii ca aceste produse pot contine contine grasimi, zaharuri sau amelioratori pentru gust.
Aurel Popescu, presedinte Rompan: Consumatorul trebuie sa stie ce ingrediente contine, din ce este facu. E posibil si pana in Paste sau imediat dupa sa avem aceste lamuriri, astfel incat pentru toate produsele, ca sunt proaspete, ca sunt congelate. Vorbim de cele vrac si nu doar de panificatie sa fie aceasta informare.
Propunerea ANPC s-ar putea extinde astfel, in urma discutiilor cu industria, si la alte produse vandute vrac. A fost nevoie de aceasta schimbare, se arata in ordinul redactat initial de ANPC, pentru ca multi comercianti „uita” sa treaca toate ingredientele unui produs de panificatie.
De altfel, produsele alimentare de panificatie, o parte congelate in prealabil, cresc importurile de alimente. Painea, simpla sau cu seminte, croissantele si placintele cu fructe reprezinta 33 la suta din totalul produselor de panificatie cumparate de peste granita. O parte seminificativa inseamna doar cele congelate.
Aurel Popescu, presedinte Rompan: si la noi in tara antreprenorii au investit foarte mult + 08.46 tocmai pt a face aceste produse in romania din grau romanesc, cu faina rom, cu forta de munca romaneasca, sa nu mai primim din import.
Importurile de paine, prajituri si biscuiti s-au dublat in ultimii ani. Doar in 2016, aveam un deficit comercial de 150 de milioane de euro.