Dorohoi News Logo

Lucruri mai puțin știute despre caria dentară

caria dentara

Caria dentara, desi la prima vedere nu reprezinta o afectiune majora, este extrem de raspandita iar netratarea acestor afectiuni duce la pierderea dintilor.

Cariile dentare se pot dezvolta mai rapid decat am crede, sustine doctorul Claudiu Lupascu. Coloratura smaltului in faza incipienta se poate transforma intr-o pierdere masiva de substanta dentara. Dupa cum se stie, caria este principala problema stomatologica cu care se confrunta majoritatea romanilor, aceasta provocand dureri dentare si gingivale acela fiind singurul moment in care ne gandim serios sa mergem la medic, altfel traim cu aceasta afectiune dentara.

Cariile sunt provocate de consumul excesiv de dulciuri. Zaharurile sunt principalul factor care duce la aparitia cariilor. De asemenea, resturile alimentare din cavitatea bucala lasa un covor rosu pentru dezvoltarea celor 300 de bacterii care alcatuiesc flora bacteriana locala, una dintre declansatoarele cariei dentare.

Semnele incipiente aparitiei cariei dentare sunt reprezentate de pete albicioase pe suprafata dintelui, indicand o zona de demineralizare a smaltului. Urmatoarea etapa in formarea cariei dentare este data de transformatrea acestei zone albicioase intr-o forma mai avansata de culoare maronie etapa in care deja pot aparea cavitati carioase pe suprafata dintelui. Inainte de aceasta faza, procesul este reversibil, dar odatã ce se formeaza o cavitate, structura dintelui pierdut nu poate fi regenerata. Odata ce smaltul si dentina sunt distruse, cavitatea devine mai evidenta, zonele afectate isi schimba culoarea si devin moi la atingere. In acest moment incep sa se simta si efectele produse de caria dentara (durerea, mirosul neplacut, gustul neplacut, aspectul neplacut). Durerea se poate agrava odata cu expunerea la caldura, frig, sau alimente dulci. In cazuri evoluate, se ajunge la infectie. Aceasta se poate raspandi de la dinte la tesuturile moi din jurul acestuia.

Principala metoda de combatere a cariilor este spalatul dintilor in fiecare zi, dimineata si seara. Nu numai ca inlaturati resturile alimentare care cheama bacteriile ce dezvolta caria dar in acelasi timp dintii dumneavoastra nu vor mai fi colorati, iar estetic acest lucru va poate ajuta in increderea in sine.

sanatate
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web