Cafeaua este una dintre băuturile cele mai controversate, mereu apărând studii despre câtă cafea trebuie să bei, cum să o bei sau în ce combinaţii.
Cafeaua. Ne ajută sau ne face rău? Recent cercetătorii de la Universitatea din Southampton au publicat în British Medical Journal un studiu care spune că nu trebuie să ne temem să bem cafea. Ei au analizat peste 220 de cercetări legate de consumul de cafeină şi au ajuns la concluzia că putem bea chiar şi 4 ceşti de cafea pe zi fără să ne temem. Mai mult, această cantitate poate să ne ajute să fim mai sănătoşi. Oamenii de ştiinţă britanici spun că una peste alta riscurile ce vin odată cu consumul de cafea sunt mai mici decât beneficiile asupra organismului.
Băutorii de cafea sunt mai puţin expuşi riscului de a avea boli hepatice, diabet, demenţă, diferite de cancer. Chiar şi pericolul de atac vascular cerebral este mai mic la cei care consumă cafeină în mod constant.
Pentru a beneficia de efectele pozitive ale cafelei este indicat să consumaţi între 3 şi 4 ceşti pe zi, potrivit unui studiu. În acest caz scade riscul de a muri, indiferent de cauze, cu 17%. Chiar şi cei care obişnuiesc să consume 7 ceşti sunt mai sănătoşi. Statisticile nu se aplică femeilor însărcinate sau celor care au probleme de fragilitate a oaselor.
Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, un adult poate consuma până la 400 mg cafeină pe zi. Această cantitate este echivalentă a 4 căni de cafea instant (fiecare are în medie cam 100 mg cafeină) sau 3 căni de cafea la filtru (140 mg cafeină/ cană).
Studiul nu ţine cont de vârsta fiecărei persoane, dacă este sau nu fumătoare sau dacă facă mişcare fizică, însă indiferent de context, profesorul Paul Roderick, conducătorul analizei spune că efectele benefice ale cafelei sunt evidente.