Sistemul informatic din Sanatate si-a revenit, dupa ce doua saptamani s-a confruntat cu probleme majore ce au dus la blocarea totala, fiind amenintata integritatea bazei de date.
Reparatiile au fost facute de SIVECO, CNAS anuntand in urma cu 9 zile ca firma a acceptat sa lucreze gratuit. Contractul SIVECO cu CNAS pentru mentenanta a expirat si compania anuntase la inceputul lunii mai ca a suspendat toate activitatile legate de baza de date Oracle a sistemelor SIPE (reteta electronica), SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) si CEAS (cardul electronic de sanatate) si mentenanta aplicatiei SIPE. La scurt timp de la acest anunt sistemul s-a blocat.
Acum, dupa ce reparatiile s-au incheiat, SIVECO explica ce probleme au gasit cei 19 specialisti care au lucrat intre 14 si 18 mai pentru a repune pe linia de plutire sistemul informatic din Sanatate.
„In cursul zilelor de 14 - 18 mai echipa SIVECO a lucrat zilnic in doua etape. Pe parcursul zilei (8:30 - 19:00) la monitorizarea bazelor, aplicarea corectiilor care nu necesita oprirea sistemelor, elaborarea scripturilor pentru perioada de oprire a sistemelor, iar seara si noaptea (19:00 - 2:00): oprirea sistemelor care acceseaza bazele de date, rularea scripturilor cu corectii consistente, verificarea bazelor si repornirea tuturor sistemelor.
Imbunatatirile au fost vizibile gradual iar incepand cu data de 17.05.2018 ora 02:00, platforma PIAS functioneaza la capacitate normala. In perioada 18 - 21.05.2018 echipa SIVECO a monitorizat constant platforma PIAS si nu a constatat elemente de disfunctionalitate a acesteia", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Oamenii pusi de CNAS sa repare au stricat mai rau
Compania spune ca in perioada in care nu a fost asigurata mentenanta si au inceput sa apara probleme persoane desemnate de CNAS au incercat sa redreseze situatia, insa au agravat-o, riscand sa compromita baza de date.
„Am inaintat conducerii CNAS concluziile noastre dar, pe scurt, cauza principala a congestiei aparute pe 3.05.2018 a fost lipsa activitatilor obligatorii de mentenanta proactiva si de administrare a bazelor de date. Ulterior, congestia a fost agravata de un numar de 18 interventii asupra bazelor de date facute de persoane fara cunostinte aprofundate despre sistemele care alcatuiesc PIAS, ajungandu-se la desincronizari intre aplicatii, desincronizari intre noduri ale aceleiasi baze, riscuri de pierdere de date si de disfunctionalitati majore.
In prezent bazele de date functioneaza la parametri normali, iar echipa SIVECO care a realizat interventia si-a incheiat misiunea", se mai arata in comunicat.
In cat timp va pica iar? Nimeni nu asigura acum mentenanta
Florin Ilia, directorul general al SIVECO, a declarat pentru Ziare.com ca, in fata acestor concluzii ingrijoratoare, Casa de Sanatate nu a avut nicio reactie. El a precizat si ca la acest moment nu exista negocieri pentru un nou contract de mentenanta.
„Nu avem un contract de mentenanta, nici in derulare nici in curs de negociere. Nu am primit o reactie oficiala la raportul nostru, prin care evidentiem un numar de 18 interventii facute de persoane care nu sunt angajati SIVECO, interventii care au agravat starea de congestie a bazei de date si riscurile de disfunctionalitati grave", a spus Ilia.