Cu cat incepi mai repede sa le pui in aplicare, cu atat va fi mai bine pentru sanatatea si silueta ta. Include aceste obiceiuri in rutina ta ca sa slabesti si sa-ti controlezi greutatea!
Este adevarat ca odata cu inaintarea in varsta si kilogramele in plus se dau jos mult mai greu. In general, la 20 de ani avem un metabolism mai alert, o musculatura tonifiata si suntem mult mai activi. Insa, odata ce trec anii incepem sa pierdem din masa musculara, iar slabitul poate sa devina mai dificil pentru unele persoane.
In unele cazuri, problemele cu greutatea vin inca din copilarie, astfel ca exista foarte multe persoane tinere, la 20 de ani, care poarta o lupta constanta cu kilogramele in plus. Alimentatia proasta, stilul de viata haotic, schimbarile hormonale si lipsa exercitiului fizic sunt cateva dintre motivele principale care isi pun adanc amprenta asupra sanatatii si siluetei. Ca sa slabesti si sa nu mai ai mereu aceleasi probleme cu greutatea, iata ce sfaturi ofera un nutritionist celebru pentru publicatia today.com:
1. Taie caloriile ”lichide”!
Evita bauturile indulcite (sucuri carbogazoase, sucuri de fructe, lapte cu ciocolata) si ai mare grija la consumul de alcool. Studiile arata ca aproape 20% din aportul caloric provine din lichide. Iar aceste lichide nu se refera la apa sau ceaiuri neindulcite care sunt esentiale pentru hidratare si o digestie buna, ci la sucuri carbogazoase indulcite, bere, cafea cu frisca si arome, ice tea, bauturi energizante si sucuri naturale din comert. Toate aceste bauturi aduc doar calorii fara substante nutritive, favorizand cresterea in greutate. Astfel ca, chiar daca ai impresia ca mananci foarte putin, dar obisnuiesti sa consumi aceste bauturi, atunci stii de unde vin caloriile.
2. Taie cuvantul ”dieta” din viata ta!
Acest cuvant este de cele mai multe ori asociat cu o senzatie permanenta de foame si frustrare generata de esec sau abandonul unui regim dietetic. Numerosi specialisti sustin ca ar fi de preferat sa scapi de acest cuvant, deoarece dietele nu functioneaza pe termen lung. Ba mai mult, un studiu aparut in 2018 arata ca dieta si saritul peste mese nu ajuta la mentinerea unei greutati corporale normale. Cu cat tii mai des dieta, cu atat iti incetinesti mai rau metabolismul, iar acest lucru va cauza o lupta permanenta cu kilogramele in plus.
3. Nu te baza pe cantar
Obsesia de a te cantari nu te ajuta deloc in demersul tau si nici nu este deloc relevant acel numar pentru sanatatea ta. Potrivit nutritionistului, cantarul iti scrie un numar, insa aici intra muschi, apa, grasimi, oase, iar acest calcul nu spune absolut nimic despre sanatatea ta. Si asta e cea mai importanta! De asemenea, din cauza cantarului si a unui numar afisat pe el, multi tineri ajung sa fie obsedati de un anumit numar de kilograme. Prin urmare, specialistul considera ca cea mai buna metoda de a urmari progresul este prin folosirea centimetru cu ajutorul caruia sa masori talia. Acesta este cel mai bun indicator pentru sanatatea si silueta ta.
4. Concentreaza-te pe calitate, nu pe cantitate!
Dupa ce ai scapat de obsesia legata de un anumit numar pe care vrei sa-l vezi inscriptionat pe cantar, este vremea sa incetezi sa te torturezi calculand zilnic calorii. Acest obicei nu functioneaza pe termen lung si este deosebit de obositor, deoarece nu toate caloriile sunt identice, dupa cum explica un medic citat de NBCNews.com ”Caloriile dintr-o negresa nu sunt aceleasi cu caloriile dintr-o varza si nu genereaza acelasi raspuns in corp. Dar noi le calculam la fel, ceea ce este complet gresit. Totul tine de modul in care reactioneaza sistemul nostru hormonal la aceste calorii. Iar raspunsul este complet diferit, in functie de alimentele pe care le consumam”, explica dr. Jason Fung. Prin urmare, nu calcularea caloriilor si reducerea lor te poate ajuta sa slabesti si sa te mentii la greutatea normala, ci atentia acordata alegerilor alimentare pe care le faci. Nu toate caloriile sunt la fel, prin urmare este mult mai important sa ai un plan alimentar simplu cu alimente integrale si proaspete, evitand tot ceea ce este procesat. Acesta plan va functiona pe termen lung, avand grija si de silueta, dar si de sanatatea ta!
5. Sportul nu face minuni daca mananci prost
Pentru ca sportul e la fel de important precum o alimnetatie sanatoasa, specialistul atrage atentia ca doar asociate pot sa se transforme intr-o arma puternica care protejeaza sanatatea si te ajuta sa ai o greutate normala. In tinerete, corpul iarta multe greseli pe care le facem, insa daca iti formezi de atunci obiceiul de a include sportul in rutina ta, vei avea numai de castigat la o varsta matura. Acest obicei ramane inradacinat si te ajuta pe toate planurile!
6. Seteaza obiective pe termen lung
Un studiu aparut in 2012 arata ca obiceiurile alimentare din tinerete isi pun adanc amprenta asupra sanatatii tale la o varsta matura. De aceea este foarte important sa te asiguri ca mananci multe legume si fructe, alegi proteine slabe (gatite simplu si fara prajeli) si incluzi grasimile bune si cerealele integrale in alimentatia zilnica. In plus, ia-o mai usor cu alcoolul si asigura-te ca esti mai mult in miscare decat asezat, iar organismul te va rasplati mai tarziu pentru aceste obiceiuri bune. sursa: eva.ro