Cascatul te ajuta atunci cand vrei sa te “aduni”, inlaturand tensiunea psihica acumulata. Dr. Gheorghe Sinescu a explicat pentru cei de la ziarul ring cum ne ajuta cascatul sa ne concentram:
„Rolul principal al cascatului este scaderea temperaturii creierului, racorirea acestuia. Cercetatorii de la universitatile Yale si Maryland au realizat un studiu care dovedeste ca actul involuntar al cascatului deschide sinusurile, aflate de o parte si de cealalta a osului nasului, si produc, astfel, evaporarea mucusului prezent. In acest mod, cascatul ajuta la racorirea sangelui care iriga creierul si fluidul cerebrospinal. Cand cascam, vasele de sange pompeaza catre emisferele cerebrale o cantitate suplimentara, ajutandu-ne, astfel, sa ne imbunatatim capacitatea de concetrare.”
Cascatul este un reflex intalnit atat la oameni, dar si la animale, care consta in inhalarea aerului si intinderea timpanelor, simultan, urmate de o expiratie puternica. Oamenii incep sa caste inca de cand se afla in pantecul mamei si asociaza, in general, actiunea cu oboseala, somnul sau plictiseala. Desi, probabil, sunt mai multi factori cate determina aceasta reactie, nu exista inca o explicatie universal acceptata care sa clarifice de ce cascam.
Primele studii indicau faptul ca reflexul ar fi un raspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sange, atunci cand corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiratia profunda, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiratie puternica. Experimentele ulterioare au demonstrat insa, ca mediile cu un nivel scazut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiectilor nu influenteaza nevoia de a casca.