Statisticile arata o legatura clara între întârzierea interventiei medicale în caz de infarct si riscul crescut de dizabilitate sau chiar de deces.
Asadar, este esential sa stim sa recunoastem semnele premergatoare unui atac de cord, indiferent de vârsta pe care o avem, fiindca tot statisticile demonstreaza ca problemele cardiace apar din ce în ce mai devreme, chiar si la 35 de ani. Semnele si simptomele apropierii unui atac de cord:
Durerea sau disconfortul la nivelul pieptului. Majoritatea infarcturilor miocardice implica aparitia unei senzatii de durere in centrul sau partea stanga a pieptului. Disconfortul poate sa persiste minute in sir sau sa apara si sa dispara succesiv, resimtindu-se ca o presiune, plenitudine, apasare sau durere ascutita. Durerea mai poate lua si forma hiperaciditatii gastrice sau a indigestiei, la o intensitate mica sau mare.
Disconfortul de la nivelul partii superioare a corpului. Multi pacienti care sufera un atac de cord acuza dureri ale ambelor brate, spatelui, umerilor, gatului, mandibulei sau stomacului (in partea superioara a buricului).
Dificultatile de respiratie. Respiratia dificila sau intrerupta poate fi singurul simptom al infarctului sau poate fi o manifestare produsa de durerile toracice, aparuta in timpul odihnei sau odata cu depunerea unei activitati fizice solicitante.
Simptomele anginei pectorale pot fi similare cu cele ale atacului de cord. Angina este o durere puternica a pieptului, aparuta in cazul persoanelor care sufera de boli cardiace coronariene si care depun efort fizic sustinut. Aceasta persista de regula cateva minute si dispare odata cu odihna.
Important de retinut este ca durerea in piept sau disconfortul de la acest nivel, care nu cedeaza sau isi schimba manifestarile (de pilda, apare mai des atunci cand va odihniti in pat), indica de cele mai multe ori riscul crescut de declansare a atacului de cord.
Alte simptome frecvente asociate cu pericolul infactului miocardic pot fi: transpiratiile reci, simptome tipice racelii si gripei, senzatia de oboseala accentuata extinsa pe mai multe zile, fara justificare, senzatia de greata si varsaturile, aparute fara un motiv aparent, vertij si ameteli bruste, inexplicabile, simptome dificil de motivat sau schimbari in tiparul manifestarilor clinice deja avute (simptomele se intensifica sau dureaza mai mult decat de obicei), batai neregulate ale inimii, stare accentuata de anxietate.