Oricine a tinut o cura de slabire este constient ca fara o ambitie puternica si o atitudine pozitiva, eforturile alimentare sunt in zadar. O atitudine negativa iti poate sabota stradania de a slabi, iar acest lucru se intampla atunci cand te judeci prea aspru daca faci cate o greseala si mananci ceva interzis, cand te focusezi constant pe alimentele care nu iti sunt permise, cand privesti sportul ca pe un chin sau, si mai rau, cand te dispretuiesti pentru felul in care arati.
Cand ai asa o imagine negativa despre tine, este greu sa urmezi corect o cura de slabire, care poate deveni curand un adevarat chin. De aceea, este important sa fii constienta de ceea ce simti, sa recunosti sentimentele negative care iti dau tarcoale si sa incerci sa le transformi in gandire pozitiva, astfel incat cura de slabire sa aiba succes. Un prim pas ca sa faci acest lucru, este sa incepi un jurnal.
Cand simti ca n-ai suficienta vointa sau ca nu poti depasi pofta de a manca ceva anume, descrie tot ce traiesti in jurnal. In momentul in care devii constienta de emotiile si gandurile negative, acestea vor avea mai putina putere asupra ta. Si inca ceva: concentreaza-te pe lucrurile bune pe care le faci in dieta de slabit; spre exemplu, lauda-te singura pentru ca ai reusit sa-ti bei cafeaua cu mai putin zahar sau ca ai reusit sa te abtii de la inca o felie de pizza etc. Iti prezint cateva greseli de atitudine pe care le poti face cand tii o dieta de slabit. Corecteaza-le daca iti doresti sa te bucuri de reusita. Atitudinea gresita iti pune in pericol cura de slabire! Invata cum sa-ti transformi gandirea negativa intr-una pozitiva.
1. Te astepti sa slabesti prea repede. Nu dezvolta o obsesie legata de cantar, verificand zilnic cat ai mai slabit. Kilogramele nu se evapora ca prin minune, iar daca nu vei vedea imbunatatiri prea mari te vei simti descurajata, iar acest lucru iti poate impacta dieta de slabit. Specialistii spun ca ar trebui sa te astepti sa slabesti maximum un kilogram pe saptamana si nu mai mult, deci este important sa-ti fixezi teluri rezonabile. Cantareste-te doar o data pe saptamana si priveste scaderea ca pe o reusita.
2. Te incapatanezi sa sari peste mese. Din start este o atitudine gresita, desi te-ai gandi poate ca te ajuta sa tai din calorii. De fapt, se intampla exact invers: daca sari peste masa de pranz, s-ar putea sa mananci mai mult la cina, gandindu-te si ca nu este nicio problema sa consumi mai multe calorii din moment ce nu ai mancat la pranz deloc. La fel se intampla si cu micul dejun. Daca nu obisnuiesti sa mananci dimineata, la pranz vei manca mai mult decat trebuie.
3. Iti interzici in totalitate mancarurile preferate. In momentul in care exista o interdictie in privinta unui anumit aliment, iti vei dori din ce in ce mai mult sa mananci acel aliment. Daca se intampla sa calci stramb si sa te rasfeti cu mancarea preferata, te vei simti foarte rau dupa acea si te vei invinovati. De aceea, nu este recomandat sa fii atat de dura cu tine. Permite-ti din cand in cand cate un mic rasfat: poti manca prajitura preferata in weekend, intorcandu-te apoi la dieta de slabit fara sa te simti vinovata.
4. Te descurajezi pentru ca nu ai slabit suficient si esti tentata sa renunti. Nerabdarea saboteaza orice efort pe care l-ai depus in dieta. Ca sa slabesti atat cat iti doresti, este nevoie de o perioada mai mare de timp si trebuie sa fii cat mai realista in acest sens. Daca te astepti sa slabesti peste noapte si nu se va intampla, te vei simti descurajata si vei fi tentata sa renunti la dieta de slabit. Ca sa mergi mai departe, creaza-ti un grup de sprijin: un nutritionist, familia si prietenii si oameni care sunt in aceeasi situatie cu tine.