Nucile contin minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitamine, A, B, C, E si P, aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. Acestea sunt indicate in orice tip de dieta, deoarece echilibreaza nivelul colesterolului, contribuie la sanatatea inimii si pot juca un rol important in reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar si scaderea in greutate. Nucile pot face minuni pentru noi toti, dar mai ales pentru barbati.
„Militez pentru introducerea nucilor in regimul alimentar, deoarece au multiple proprietati sanogene si pot fi consumate la gustarea de dimineata sau micul dejun’’, explica nutritionistul Florin Ioan Balanica pentru Ce se intampla, doctore?
Iata doar cateva dintre proprietatile nucilor in opinia specialistului! Reduc nivelul colesterolului „rau”, cu beneficii asupra sistemului cardiovascular. Datorita continutului de grasimi nesaturate, in proportie de aproximativ 60%, precum si a potasiului si magneziului, nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de diverse boli de inima sau de hipertensiune arteriala.
Pentru diabetici, nucile reprezinta un aliment pretios, deoarece au un procent mic de glucide si proprietati hipoglicmeiante, scrie csid.ro. O alimentatie bogata in nuci poate participa la preventia cancerului la san, datorita continutului de acizi grasi Omega 3, a unor antioxidanti, polifenoli si fitosteroli.
Benefice pentru piele. Datorita continutului de grasimi, nucile sunt recomandate mai ales in perioada iernii, cand factorii externi au un efect negativ asupra pielii. Totodata, ele imbunatatesc elasticitatea pielii, iar consumul lor este indicat si persoanelor care sufera de diverse eczeme sau psoriazis.
Imbunatatesc memoria, iar asta pentru ca actioneaza asupra vaselor cerebrale. Astfel, ele ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare.
Prin continutul bogat de iod, nucile sunt recomandate in cazul afectiunilor asociate glandei tiroide.
Nucile contin acizi grasi Omega 3 si varietati numite acid alfa-linoleic (ALA), ce au proprietati antiinflamatoare si pot preveni formarea cheagurilor de sange.
Antioxidantii regasiti in nuci se numara printre substantele antioxidante puternice si destul de putin prezente in alte alimente. Polifenolii pe care ii contin nucile sunt cei mai puternici dintre toate tipurile de antioxidanti pe care ii contin celelalte fructe oleaginoase.
O proprietate nutritiva mai putin cunoscuta a nucilor este faptul ca ajuta la imbunatatirea fertilitatii masculine.
Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie.
„Recomand evitarea consumului de nuci de catre persoanele care prezinta calculi renali, deoarece acestea contin saruri de oxalat, care favorizeaza absorbtia calciului in organism, si implicit litiaza. In ciuda nenumaratelor efecte benefice, exista si situatii in care nucile pot cauza probleme de sanatate, precum alergiile alimentare”, adauga nutritionistul Florin Ioan Balanica.