La fel ca si alti antioxidanti, vitamina E previne degradarea celulelor sub influenta radicalilor liberi, ceea ce poate reduce riscul unor maladii grave (precum maladiile cardiace sau chiar cancerul). Radicalii liberi sunt produsi, pe de o parte, in momentul in care corpul nostru vine in contact cu razele ultraviolete, cu aerul poluat sau fumul de tigara. Pe de alta parte, ei apar cand corpul nostru prelucreaza hrana pentru a se produce energie.
Un studiu aparut in anul 2000 in cadrul publicatiei „Vitamins and Hormones" a aratat ca persoanele care au lipsa de vitamina E sunt mult mai expuse riscului de a contacta diverse infectii, in conditiile in care sistemul lor imunitar nu functioneaza corect. Dupa ce au urmat insa un tratament pe baza de suplimente cu vitamina E, nu s-au mai imbolnavit la fel de des, pe masura ce sistemul imunitar a reventi la parametrii normali. De asemenea, cercetarile din domeniu au aratat ca vitamina E este extrem de importanta pentru persoanele ce au afectiuni grave legate de sistemul imunitar (precum o infectie cu HIV) sau pentru varstnici. Fara vitamina E, corpului nostru i-ar fi mult mai greu sa formeze globulele rosii.
Cercetatorii din cadrul „Universitatii Maryland Medical Center" au ajuns la concluzia ca vitamina E este esentiala in absorbtia vitaminei K, atat de utila in coagularea sangelui.
Vitamina E este cea care va scadea riscul formarii cheagurilor la nivelul vaselor de sange, de aceea persoanele care urmeaza un tratament destinat subtierii sangelui ar trebui sa evite sa ia suplimente cu vitamina E, in conditiile in care aceasta poate creste riscul unor sangerari abundente. De pilda, vitamina E contribuie la diferentierea celulelor, producandu-le pe cele de care are nevoie corpul, dar si la diviziunea acestora si la comunicarea dintre ele. Aceasta comunicare este cea care va determina functionarea corecta a corpului si refacerea tesuturilor lezate.
Vitamina E face parte dintre vitaminele solubile in lipide (grasimi). Printre cele mai bune surse de vitamina E se afla alimente precum:
nucile si semintele (cum ar fi semintele de floarea-soarelui, migdalele, arahidele, nucile obisnuite etc.)
ouale
untul
ficatul
cerealele integrale
maslinele
legumele cu frunze verzi (spanacul sau broccoli de exemplu)
diverse fructe (mango, kiwi)
boabele de soia
De aceea ar trebui ca aceste alimente sa nu lipseasca sub nicio forma dintr-o dieta echilibrata.
Cauzele pentru care organismului nostru ii poate fi greu sa absoarba vitamina E tin mai ales de prezenta unor afectiuni. De cele mai multe ori, acestea vor diminua capacitatea corpului nostru de a absorbi corect vitaminele solubile in lipide, printre care se afla si vitamina E.
Printre afectiunile ce pot periclita absorbtia vitaminei E se numara:
Afectiunile intestinale (cum ar fi boala Crohn sau sindromul colonului iritabil)
Pancreatita cronica
Afectiuni ale colecistului (ca de exemplu colecistita)
Fibroza chistica
Ciroza
In cazuri rare, imposibilitatea corpului de a absorbi vitamina E se leaga de o boala genetica, numita ataxie. Aceasta afecteaza muschii si capacitatea de a executa miscari coordonate, fiind mai frecventa pentru grupa de varsta 5-15 ani. sursa: qbebe.ro