Un nou studiu a aratat (inca o data) diversitatea de bacterii din prosopul de bucatarie, dar specialistii sustin ca populatiile intalnite in materialul textil nu prezinta un risc crescut pentru oameni. In cadrul studiului, cercetatorii au adunat 100 de prosoape de bucatarie de la diferite familii din care au extras mostre de bacterii care au fost ulterior crescute in laborator, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.
Rezultatele au aratat ca 49% dintre prosoape au fost testate pozitiv pentru bacterii, iar dintre acestea cele mai mari populatii de bacterii se aflau in prosoapele cu familii mai mari. De mentionat ca toate cele 100 de prosoape au fost folosite timp de o luna, fara sa fie spalate. De asemenea, prosoapele folosite in mai multe scopuri, cum ar fi stergerea tacamurilor, a farfuriilor si a mainilor aveau mai multe bacterii decat cele folosite pentru un singur scop.
Din prosoapele testate pozitiv pentru bacterii, aproximativ 73% aveau bacterii care se gasesc in intestinul uman, precum E. coli. Circa 14% aveau Staphylococcus aureus, o bacterie care se gaseste pe pielea umana. In mod obisnuit, Staphylococcus aureus nu cauzeaza probleme la oamenii sanatosi, dar daca ajunge in mancare, poate produce toxine care pot duce la toxiinfectie alimentara. „Ce am gasit nu ma ingrijoreaza”, a precizat Benjamin Chapman, profesor la North Carolina State University si unul dintre autorii studiului. „Studiul nu a gasit unele dintre cele mai raspandite cauze pentru contaminarea alimentelor, precum Salmonella, Campylobacter sau tipurile patogenice de E. coli, precum E. coli O157:H7”.